Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

ПРОВЕРКА
ДАНС ще извърши проверка в Министерството на държавната администрация и административна реформа (МДААР), която е разпоредена от прокуратурата. Това обяви в четвъртък (2 април) заместник градският прокурор на София Роман Василев след среща с независимите депутати Мария Капон, Елеонора Николова и Антонела Понева. Миналата седмица Капон и Николова обявиха, че министерството източва пари от бюджета чрез изпълнението на пилотния проект за създаване на здравен портал и електронни здравни досиета на 40 000 държавни чиновници. Опасенията са, че проектът на МДААР ще дублира бъдещата система на НЗОК, която ще осигури електронни здравни досиета за 6 млн. здравноосигурени български граждани. Така една и съща дейност ще получи двойно финансиране.
НЕВИНЕН
Депутатът от ДПС Фидел Беев бе оправдан от Софийския градски съд в четвъртък (2 април) по обвинение за недекларирани доходи в размер на 43 хил. лв. и за данъчни задължения в размер на 27 хил. лв. за периода 2002-2004 година. Съдът мотивира оправдателната присъда с това, че Беев е внесъл както данъците, така и лихвите по тях. Присъдата подлежи на обжалване или на протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. На 7 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев поиска да се снеме имунитетът на Беев поради повдигнатите обвинения, а седмица по-късно депутатът сам поиска същото.
ОТЧЕТ
Военните съдилища имат 88% успеваемост в своята дейност през 2008 година. Това бе отчетено в годишен доклад за тяхната дейност през 2008 година. Военните съдилища са приключили с осъдителни присъди 435 дела, 383 присъди са влезли в сила. На съдиите под пагон се падат по 61.4 дела годишно. През годината са постъпили 1934 дела, което бележи тенденция за увеличаване на броя им. Двайсет и двама души са признати за виновни за участие в организирани престъпни групи от военните съдилища в страната.
КОНФИСКАЦИЯ
Комисията Кушлев спечели дело за отнемане на имущество за 1 752 275 лв. срещу врачанина Валери Тодоров. Той е известен с прякора Дебелия и с това, че е един от основателите на ВИС-2 в града. Делото срещу него бе образувано през октомври 2006 г. на основание на уведомление от Плевенския окръжен съд за влязла в сила присъда срещу лицето за престъпление по чл.214, ал.2 от НК (изнудване). През януари 2007 г. бе направен запор на имоти и банкови сметки на Тодоров на стойност 1 851 316 лева. Това е петнадесето поред дело за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, което комисията печели.
ОБИДА
Районният съд в Дупница даде ход на делото за обида срещу т.нар. братя Галеви, заведено от общинските съветници Методи Стойнев и Милен Попов. Жалбите срещу братята са за това, че в телевизионни предавания са назовали общинарите от Атака идиоти. Процесът започна в четвъртък (2 април), след като съдът не уважи исканията за отлагане, постъпили от защитниците на Галеви. Адвокатът на тъжителите предложи проект на съдебна спогодба между страните, която предвижда във вечерно предаване на местната телевизия и в срок до една седмица след подписване на спогодбата братя Галеви да се извинят за отправената обида, както и да платят на съветниците парични обезщетения по 25 000 лева. Делото ще продължи на 22 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във