Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

В болнични
Софийският градски съд отложи в сряда (8 април) делото срещу бившия кмет на Велинград, а сега депутат Фидел Беев. Според представения болничен лист Беев се нуждаел от домашно лечение до 6 май 2009 година. Прокуратурата поиска и съдът уважи проверка на болничния документ. Следващото заседание е насрочено за 12 май 2009 година. Фидел Беев е подсъдим за това, че през 2004 г., когато е бил кмет на Велинград, чрез собствена фирма е доставил горива на детски градини и училища. По този начин общината е ощетена с 16 352 лева.

Удар
МВР и Окръжна прокуратура - Видин, разбиха в сряда (8 април) престъпна група за разпространение на наркотици във Видин. Операцията е предприета след осеммесечна оперативна работа на видински криминалисти и колегите им от главната дирекция Криминална полиция. Служителите на реда са иззели от питейно заведение, стопанисвано от Р.А. (54 г.), в кв. Нов път 36 дози хероин, два грама хероин в насипно състояние, седем хапчета амфетамин и пет мобилни телефона. В къщата към заведението са намерени електронна везна и отделни дози хероин. Претърсени са били и домовете на още двама мъже - Г.Б.(30 г.) и Б.Д.(31 г.). Там са открити и иззети 28 ампули морфин, 20 мл метадон и 10 мобилни телефона, 2.2 грама кокаин, 7.5 грама прахообразно бяло вещество, с неустановен състав, 213 кутии цигари без български акцизен бандерол.

Продължение
Делото за присвояване в Топлофикация София ще продължи на 14 и 15 май, реши във вторник (7 април) състав на Софийския градски съд. Показания пред СГС даде Иванка Диловска, председател на борда на директорите на Топлофикация София от 2002 до март 2004 година. Тя е подсъдима по друго дело, свързано с дружеството - за безстопанственост. По второто дело обвиняеми освен Диловска са и Валентин Димитров, Илко Йоцев, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. През май показания ще даде и Илко Йоцев, който се оказа в командировка.

Наказания
Със заповед на министър Михаил Миков в понеделник (6 април) двама служители на столичното Четвърто РУ - главен дознател и дознател, са наказани дисциплинарно. Те няма да бъдат допускани до конкурс за израстване в категория или в степен за една година. Вътрешният министър е наложил наказанията, след като се е запознал с констатациите от приключилата проверка на служители на дирекция Инспекторат. Проверката е заради случай, станал в края на декември м.г. Тогава, след преследване, бе заловен антимафиот, който шофирал с над 1.2 промила алкохол и не се подчинил на подадените от пътните полицаи сигнали за спиране. Малко по-късно вместо да бъде уволнен дисциплинарно, той напуснал работа по собствено желание и получил предвидените по закона обезщетения. Според проверката не са спазени изискванията на НПК за предаване на материалите по случая в Столичната следствена служба; не е започнато незабавно производство; укрито е от наблюдаващия прокурор, че случаят касае служител на МВР; преписката е задържана в Четвърто РУ на МВР; преките началници на служителя не са уведомени по съответния ред.

Версии
Четири са основните версии, по които работи прокуратурата за изчезналия от музея в Котел Рибен буквар, заяви във вторник (7 април) прокурора от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. Освен директора на музея още двама души са пряко отговорни за съхранението на старинната вещ. По приблизителни данни цената на античната книга започва от 6000 лева, но тази цифра може да бъде надскочена над три пъти. Версията, че книгата е била подменена с по-добро копие от наследниците, Соларов определи като повърхностна. Хипотезата за пазар извън България не може да бъде пренебрегната, друга възможност е букварът вече да е в частна колекция, заяви прокурорът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във