Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Невинен
Софийският градски съд (СГС) призна за невинен на 21 април бившия земеделски министър Васил Чичибаба, неговите заместници, както и останалите подсъдими по обвинението за безстопанственост в особено големи размери, заради което е възникнала и зърнената криза от 1995-1996 година. Според обвинителния акт по това време в резултат на износ на близо 990 000 т държавната хазна е била ощетена с 66 млн. долара. Аз съм на 75 години, 12 години вече нося на плещите си едно несправедливо обвинение - в обвинителния акт нямаше нито едно доказателство, заяви Чичибаба, след като изслуша оправдателната присъда. Според него зърнената криза по времето, когато той беше министър на земеделието в правителството на Жан Виденов, не е била причинена от контрабанден износ на жито, и той се е озовал в съда по политически причини. Прокурорът пък сам се отказа от обвиненията, като заяви, че не са открили доказателства за общата умисъл на Чичибаба и останалите подсъдими за безстопанственост. Разноските по делото са за сметка на държавата. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

В кауша
Седем години затвор и 5000 лв. глоба и конфискация на една четвърт от имуществото отсъди във вторник (21 април) Софийският градски съд за Янко Ваташки-Лудия и за съратника му Иво Методиев. Двамата получиха присъди за отвличането на Мохамед Атти през 2002 година. Присъдата подлежи на обжалване в 10-дневен срок. Защитата се позова на липса на доказателства по обвинителния акт и че е подправена дата при употребата на спецразузнавателни средства. Името на 42-годишния Янко Ваташки-Лудия, нашумя особено много, след като миналата година бяха излъчени видеоклипове със сцени от живота в Софийския централен затвор. Кадрите предизвикаха бурна реакция както в обществото, така и в институциите, но не последва нищо за когото и да било.

Подкрепа
Градският прокурор на София Николай Кокинов подкрепи във вторник (21 април) предложенията на МВР за законодателни мерки, които да помогнат в борбата срещу отвличанията. Магистратът заяви, че има резон в идеята държавата да дава награда за информация, която ще улесни разследванията при отвличане. Няма информация за отвличането на Вене Сотиров, заяви Кокинов, който отказа да коментира как върви разследването по този случай. Докато няма извършител обаче, нито една версия не може да се отхвърли или потвърди, коментира градският прокурор. Представителят на държавното обвинение обясни, че Софийската градска прокуратурата (СГП) няма да коментира случаите на отвличания и че ще се въздържа от изявления, докато не приключат разследванията. Той смята да посъветва и своите колеги прокурори да сторят същото. Кокинов отрече да се е конфронтирал с когото и да било от полицията.

Фалстарт
Гаф отбеляза започването в сряда (22 април) на делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, подсъдим за длъжностно престъпление, от което са настъпили щети за милиони. На първото съдебно заседание министърът на финансите Пламен Орешарски изпрати юрисконсулт, който да представи претенциите на държавата към Георгиев. Оказа се обаче, че в иска на министерството не е посочена точната сума, която ще се търси от него. Заради този пропуск съдът отказа да приеме иска. След фалстарта делото все пак започна и по него ще бъдат разпитани повече от 40 свидетели. Следващото заседание по делото е насрочено за 19 и 20 май, като на втората дата ще бъдат разпитани и двамата братя на Батко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във