Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Свидетелства
Шестима свидетели дадоха показания на заседание по делото за източване на общинската фирма Софийски имоти в понеделник (25 май). Явилите се потвърдиха, че са били клиенти на общинското дружество.
Подсъдими по делото за източване на фирмата са общо 14 души - девет от тях са от ръководството на Софийски имоти, а петима са бивши оценители. Според обвинението, чрез сделките, те са ощетили фирмата с над 2 млн. лева. Следващото заседание е на 4 юни от 9 часа.

Очакване
До края на юни Европейската комисия трябва да се произнесе окончателно дали ще размрази спрените три мерки по програма САПАРД, съобщи във вторник (26 май) вицепремиерът Меглена Плугчиева. Стойността на замразените три мерки е 76 млн. евро, или 148 млн. лева. От България се очаква да представи окончателен отговор на писмото на директора на Генерална дирекция Земеделие на Европейската комисия Жан Люк Демарти, както и последна одитна неутрална проверка за това, как се прилага методологията, заложена в референтната рамка с ценовите листи. Това засяга както старите проекти, така и тези, които се разплащат в момента. Очакването е след тази проверка ЕК да се произнесе, уточни вицепремиерът Плугчиева.

Без притеснение
Няма от какво да се притеснявам, надявам се истината да излезе наяве в скоро време, обяви на заседание в съда в понеделник (25 май) бизнесменът Марио Николов, който е подсъдим за злоупотреби по програма САПАРД при внасянето на машини за месопреработка. По делото бяха разпитани шестима свидетели от общо призованите десет, които обориха тезата на обвинението за внос на стари машини вместо декларираните нови. Според показанията им вносът е бил на нови машини, които са работили в реални условия. Според прокурора по делото Андрей Андреев основното в този случай са доставките отвън и документите за тях. Важни показния се очаква да дадат свидетели от Германия, Швейцария и Холандия. Освен това предстои да бъдат представени и експертизи, поръчани от разследването, които ще бъдат от изключително значение за решаване на случая. На продължението на процеса във вторник (26 май) делото бе отложено заради неявяването на свидетелите от чужбина.

Списък
Комисията по досиетата публикува в сряда (27 май) на ИНТЕРНЕТ страницата си имената на прокурори и военни следователи, за които е доказана съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност (ДС). Сред тях са Васил Мръчков, главен прокурор между 1987-1989 г.; Ангел Дончев, прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) до края на 2007 г.; Асен Арсов завеждащ отдел във ВКП, и Георги Кювлиев.

Неизпълнение
Състав на Софийския градски съд заседава в сряда (27 май) по делото срещу Джок Полфрийман, подсъдим за убийството на Андрей Монов на 27 декември 2007 г. на площад Света Неделя. На заседанието стана ясно, че не е изпълнена съдебна поръчка за разпит, чрез делегация, на свидетелката Линдзи Уелш, приятелка на съквартиранта на подсъдимия. Свидетелят Кирил Кискимов, началник на охраната на хотел Шератон, заяви, че е бил извикан по радиостанцията, защото две групи младежи се биели. При пристигането си на мястото той чул думите убиха приятеля ми. Той заяви още, че е видял Джок Полфрийман да лежи на земята. Андрей Монов също лежал на земята, потънал в кръв. Следващото заседание е на 2 юли от 9.30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във