Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МОРАЛНО

От една седмица анализатори, политици, чиновници и граждани си блъскат главите над въпроса морално ли е след човешката трагедия край Ямбол на 28 май, взела 17 живота, да се вдигат такива тържества, каквито организираха апелативният съдия №1 в София ген. В. Пенгезов и столичното ченге В. Рангелов.
В тази връзка съветникът по сигурността на БСП Цвятко Цветков направи следното разделение на празненствата. Това на Пенгезов, състояло се в деня на трагедията, се свързва с вътрешния министър Михаил Миков. Миков не носи вина, че се е отбил да поздрави стар приятел с букет преди траура. Това едва ли е много високо морално прегрешение, казва Цветков.
Второто празненство, полицейското, на шефа на КОС В. Рангелов е можело да бъде отложено, защото е съвпаднало с деня на национален траур, твърди той. Участието на висши чинове от МВР е било въпрос на лична преценка. Най-голямото наказание за всеки един от тях е спадът на моралния му облик, свързан с това участие, обясни съветникът.
Това е интересно разделение, в основата на което може би лежи представата на левицата за моралните ценности - министърът е морално чист, другите висши чинове на МВР са морално паднали. Разликата между тях се определя от административен акт на МС - обявяването на 29 май за ден на национален траур. В резултат на това Миков с чиста съвест изгони заместника си Румен Андреев. А премиерът прие оставката му.
Очевидно въпросът с морала изисква административно решение. Да се реши веднъж завинаги кои са носителите на ценности, кои - не. За да няма съмнение. А МВР да се превърне в благотворителна фондация, за да събира пари. И без това за друго не става.

Facebook logo
Бъдете с нас и във