Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Екстрадиция
Майка и син, разследвани за сводничество и трафик на жени в Марсилия, поискаха доброволно да бъдат предадени на френските власти. Шукри Хюсеинов и майка му Есма, разследвани за участие в престъпна група за сводничество и трафик на жени, се съгласиха във вторник (2 юни) пред Варненския окръжен съд доброволно да бъдат предадени на компетентните френски власти, където ще бъдат съдени за престъпления, извършени в периода 2005-2007 година. Френската полиция разби канал за трафик на българки, които били принуждавани със сила и заплахи да проституират на авеню Прадо в Марсилия. Всичко спечелено от тях било изпращано, чрез доверени лица по Western Union, на Шукри и на майка му Есма. Според свидетелските показания 32-годишният Шукри от 2004 до март 2007 г. получил от проституиращите близо 100 000 евро.

Обсъждане
Да има съдебни изпълнители, специализирани единствено в производството за родителски права, бе обсъдено на специална среща в Министерството на правосъдието във вторник (2 юни). Срещата бе между правосъдния министър Миглена Тачева и Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. По думите на Дичев тези дела са изключително сложни, защото засягат лични отношения между родителите и децата. Тачева и Дичев са обсъдили идеята звено Съдебна охрана, което е към правосъдното министерство, да оказва съдействие на частните съдебни изпълнители. Действията на съдебния изпълнител Кремена Демерджиева по случая в Асеновград са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата, заяви Георги Дичев. Подобен тип дела ще се увеличават с оглед на броя на българите в чужбина, прогнозира още той. Подобен вид дела са около 100 на година, каза Дичев.

Първенци
България е единствената страна от Европейския съюз, в която хората определят съдебната си система за най-корумпираната институция. Това показват резултатите от световно изследване, представени от Асоциация Прозрачност без граници. То е проведено в 69 държави в периода октомври 2008 - февруари 2009 г., и се основава на личния опит на гражданите, опарили се от корупцията, обясни изпълнителният директор на асоциацията Диана Ковачева. Най-критичната точка на корумпираност се определя с индекс 5, а най-ниската - с 1. По тази скала съдебната ни система е оценена на 4.5. Българите са наложили индекс за корупция 4.3 на политическите партии у нас, а на парламента - 4.2 процента. В останалите страни от ЕС като най-засегнати от корупция се определят политическите партии с индекс 3.7, следвани от парламента, публичната администрация и бизнеса.

Арест
Двама полицаи от Дупница, които са посредничили за издаването на фалшиви документи, и техни клиенти са задържани при операция на Дирекция Вътрешна сигурност на МВР. При операция на МВР, под ръководството на Окръжната прокуратура в Кюстендил, в сряда (3 юни) в град Дупница са заловени В.К., автоконтрольор в пътната полиция, и Н.Н., младши полицейски инспектор в районното управление. По случая е образувано следствено дело по чл.308 от НК. Двамата са посредничили за изготвянето на неистински документи за правоуправление на МПС и други документи, удостоверяващи правоспособност на лица, които смятали да използват фалшификатите в чужбина. Служителите на МВР са заловени в момент, когато са извършвали услугата. В.К. е в ареста за 72 часа, на Н.Н. е наложена парична гаранция в размер на 2000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във