Параграф22 Weekly

§22 Анализи

WANTED!

Духна без следа българският брокер от Уолстрийт Юлиан Цолов, наречен от щатското обвинение бягащия риск. Така той напълно оправда прозвището си и събра очите на съдебната система отвъд Океана.
Цолов, който е обвинен за финансови измами за над 1 млрд. долара, изчезна яко дим от жилището си в Ню Йорк, където беше под домашен арест, и властите в САЩ го издирват под дърво и камък. Това съобщиха пред съда в Бруклин прокурорите по делото на заседанието му в понеделник (8 юни). Обвинението поиска 60 дни отлагане, докато бъде открит българинът, но съдията се съгласи на отсрочка само до 20 юли.
Както Параграф 22 писа вече, бившите брокери на Кредит сюис Цолов и американският му колега Ерик Бътлър бяха подведени под съдебна отговорност в началото на септември миналата година. Според обвинението двамата шарлатани са заблуждавали инвеститорите, че ценните книжа, които им предлагат, са гарантирани от федералните власти със студентски заеми. Брокерите им пробутвали облигации, свързани с високорискови ипотеки, и така ги завлекли с милиони. В първоначалния обвинителен акт Цолов и Бътлър бяха уличени в измами с ценни книжа и финансов заговор. Правителството на САЩ предяви нови обвинения на 1 април тази година за измами, свързани с прехвърляне на средства по електронен път. И двамата мъже пледираха, че са невинни по всички обвинения.
Юлиян Цолов бе арестуван от агенти на ФБР на 4 септември миналата година на нюйоркското летище Дж.Ф. Кенеди, където се приземи с полет от София. Той бе освободен под гаранция от 3 млн. долара и бе поставен под домашен арест, като му бе прикрепено проследяващо GPS устройство. През октомври съдът се смили над подсъдимия и облекчи мярката му за неотклонение. Магистратите разрешиха на ексброкера да напуска жилището си в Манхатън, но с 48-часово предварително обявление, за да може да ходи на фитнес и да си купува храна.
Първоначално процесът срещу брокерите трябваше да започне в Ню Йорк на 27 април, с изслушване на 22 април, но неочаквано съдебното заседание бе отложено за 29 юни. Трийсет и шест годишният българин вероятно няма да стигне до съдебен процес, заяви адвокатът му Бенджамин Брафман пред областния съд в Бруклин по време на изслушването по делото. Смяташе се, че защитникът на Цолов, който е адвокат също на Майкъл Джексън и на Пъф Деди, се опитва да постигне споразумение с обвинението.
Установено е, че българинът е напуснал дома си на 9 май без необходимото разрешение от съда и е изчезнал яко дим. На 11 май е издадена заповед за неговия арест, а на 5 юни публично е обявен за беглец. Разследването до момента показва, че българинът се опитва да се изплъзне.
Не можем да открием г-н Цолов от няколко седмици и не знаем къде е той, твърди неговият адвокат Брафман, който отказва да коментира по-нататъшния ход на делото.
Цолов не бе смятан за беглец, тъй като се е завърнал доброволно в САЩ и това даде основание на съдията за разпореди по-лека мярка за неотклонение, заяви говорителят на нюйоркския клон на ФБР Джеймс Марголин. Възможно е да е в България, с която САЩ имат подписан договор за екстрадиране. Ние работим с полицията в разследването за локализиране на Юлиян Цолов, заяви говорителят на ФБР. В писмо, депозирано в съда на 7 юни, прокурорите заявяват, че са уверени, че Цолов е започнал да организира бягството си далеч преди пледоарията на защитата му на 22 април.
По време на заседанието на 8 юни съдията Джак Уайнстиин скастри прокурора Грег Андрес защо не са предприети незабавни мерки да се запорират 3-те милиона долара, с които е допълнена гаранцията на Цолов. Съдията беше бесен, че властите не са конфискували каквото и да е от имуществото, декларирано от лицата, подписали полицата на Цолов, при положение че вече от месец се знае, че той е в неизвестност. Трябвало е незабавно да потърсите гарантите, подписали полицата на Цолов, именно защото очевидно са нарушени условията на гаранцията му. Не желая да чувам за никакви бегълци - обвиняемият ще бъде изправен пред съд, заявил съдията, кимайки заканително към ортака на българина Ерик Бътлър, който се явил надлежно в съдебната зала.
На този етап правителството може да конфискува част или цялото имущество, декларирано в полза на Цолов. Съдебните архиви разкриват, че Димитър Иванов - приятел на обвиняемия, е подписал полицата и е посочил своя апартамент на Пето авеню №325 в Манхатън като допълнителна гаранция. Ако съдът реши, че Цолов е нарушил условията на гаранцията, като част от споразумението, подписано на 8 септември миналата година, Иванов ще трябва да плати 3 млн. щ. долара. Съдебните служители могат да конфискуват имуществото на Иванов, ако брокерът не се появи. Сънародникът на Цолов, който е служител на UBS, отказал коментар. Напредваме скоростно. Всичко ще бъде конфискувано, заяви прокурорът Андрес. Обвинителите нарекли Цолов бягащия риск след ареста му през септември 2008 година. Според тях, след като е успял да прехвърли най-малко 2.3 млн. щ. долара зад граница, българинът разполага с начини да се измъкне.
Ако Цолов и Бътлър бъдат осъдени, те са заплашени от присъди между 27 и 33 години затвор. На двамата мъже може да бъда наложена и глоба до 5 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във