Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕДИЗБОРНО

В Шри Ланка полицията арестува преди няколко дни местен астролог, който публично предрекъл, че сегашният президент на страната ще загуби поста си. На митинг на опозицията оракулът се изцепил, че през септември премиерът ще стане президент, а лидерът на опозицията - министър-председател.
Оракулът на име Шандрасири Бандара сега ще лежи зад решетките, докато полицията разследва защо и на базата на какво е направил предсказанието си.
Може само да си представим какво би станало, ако порядките в Демократическата социалистическа република - каквато се води Шри Ланка - се пренесат у нас. Астрологът, който предсказа, че през януари 2008 кабинетът ще падне заради криза в управлението и на премиерския стол ще се възкачи Бойко Борисов, сигурно вече щеше да бъде обесен.
Незавидна щеше да е и съдбата и на социолозите (чиито предвиждания за резултатите от изборите приличат на астрологически прогнози), които до един щяха да бъдат натикани в затвора, защото и при тях, както при цейлонския оракул, не е ясно на базата на какво правят своите прогнози.
Ако в България властваха суровите закони на остров Цейлон, надписът върху предизборните плакати Купуването и продаването на гласове е престъпление щеше да звучи смешно. Защото първият опитал се да търгува с гласове щеше да си остане и последният.
Вместо обаче да проучим шриланкийския опит, ние викаме наблюдатели за вота от Европа. Може би защото докато нашите гадатели и социолози се пулят пред хвърления шарен боб, гласовете вече са купени и местата - разпределени. Още от миналите избори ни набиха в главите, че това е европейска практика...

Facebook logo
Бъдете с нас и във