Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТОЙ Е!

Еманципираната сянка на Бойко Борисов влиза през парадния вход на МВР, стана известно в сряда (8 юли), когато самият патрон пък престъпи прага на Върховната касационна прокуратура, вече в нова си роля. Цветан Цветанов ще бъде новият вътрешен министър, отсече неформалният лидер на ГЕРБ, столичен кмет и бъдещ премиер Бойко Борисов след срещата си с главния прокурор Борис Велчев.
Така Цветанов стана вторият сигурен член на бъдещето правителство (след финансиста Симеон Дянков), чийто състав инак е все още грижливо заключен в куфарчето на бъдещия премиер. Този факт обаче даде основание на шегобийци да изчислят, че ако с такава честота контролирано се изпуска информация от страна на бившия главен секретар на МВР, съставът на кабинета ще бъде ясен далеч преди 14 юли, когато се очаква президентът да даде старт на новия политически сезон.
Както сочи народната мъдрост, никой не може да си прескочи сянката. Нито пък тя може да заживее самостоятелен живот. Който не вярва, нека хвърли око на публикацията във виртуалния пресцентър на Столичната община, посветена на бившия заместник-кмет по сигурността и озаглавена Цветан Цветанов - сянката на Бойко Борисов. Това е основанието за високия процент на сигурност на прогнозата, че всъщност не лекоатлет ще дърпа юздите на силовото ведомство, а ще ги стягат каратистки ръце. На това място човек неволно си припомня за черния пояс на товарищ Путин...
Разбира се, това е обяснимо: МВР е структура, която изисква особено внимание и не бива да се изпуска от око. Достатъчно е да хвърлим поглед няколко години назад, за да се убедим, че ведомството преди всичко не търпи вътрешно напрежение между т.нар. политически връх и професионалното ръководство. Това изпита лично на непокорната си гърбина бъдещият премиер Борисов в качеството си на професионалист №1 в екипа (доколкото можеше да бъде наречен така) с проф. Георги Петканов.
А съдбата на ексминистър Румен Петков и на приближените му висши шефове на министерството пък е доказателство, че високото напрежение между върха на властта и йерархичния пик на МВР е направо убийствено.
Какво казваше Цветанов (разбирай Борисов) през тези години за дереджето на вътрешното министерство? Бившият кадровик и главен експерт в сектор Национални служби,специализирана и обща администрация, учебни заведения, НИИ и НПИ и СОБТ към отдел Управление на човешките ресурси при Дирекция Човешки ресурси- МВР, Цветан Цветанов е наясно, че под грижите на Румен Петков и на Михаил Миков МВР се превърна в институция със затихващи функции.
Първопричината, според него, е Законът за МВР от май 2006 г., допълван и изменян непрекъснато почти до края на управлението на тройната коалиция. При поредното приемане на законопроект за изменение и допълнение на ЗМВР през юни 2008 г. Цветанов обяви, че проектът е диаметрално противоположен на идеите, заявени от кабинета през 2006 година. Тогава се лансираше идеята за пълно сливане на службите и се твърдеше, че това е най-добрият вариант. Никой не обяснява защо сега разделението на службите е по-добрият вариант, коментира формалният лидер на ГЕРБ.
Партийният шеф тогава обяви, че планираното със законопроекта закриване на Национална служба Полиция и разкъсването й по видове дейности ще наруши единството на функциите на полицията. От друга страна, той предупреди, че дирекцията Оперативно-технически операции (ДОТО), която щеше да обедини досегашната ДОТИ и Дирекция за оперативно издирване (ДОИ), е структурен хибрид и няма да функционира нормално, тъй като остава в МВР, но не се подчинява на основните принципи, върху които е изградено министерството. Нека си припомним, че по това време имаше оживени коментари трябва ли ДОТО да се обособи като самостоятелна агенция извън МВР, дали да премине под крилото на Министерството на правосъдието, или пък да почне да работи под крилото на премиера. Е, въпреки всичко ДОТО си остана в МВР, като обслужваше в същото време и новопоявилата се Държавна агенция Национална сигурност.
В края на 2008 г. ГЕРБ, чрез формалния си лидер, обяви, че МВР има нужда не от реформа, а от възраждане. Ето как се мотивира Цветанов: ДАНС е създадена в резултат на една конфликтна ситуация, а не чрез реализирането на цялостна стратегия и визия за сигурността и обществения ред. Това беше провокирано от конфликта между премиера и вътрешния министър в неговия кабинет Румен Петков. Премиерът искаше да борави с информация, за която се съмняваше, че му се предоставя. Затова и законопроектът за създаването на ДАНС беше внесен от група народни представители, а не от правителството. Целта беше да се създаде такава институция, която да бъде на пряко подчинение на премиера, за да може да владее един важен инструментариум и да направи лично политическо назначение в лицето на г-н Петко Сертов. С това той не позволи да се осъществява желаният контрол. В момента има нарушена координация и липса на доверие в МВР, както и между МВР и ДАНС. Ние смятаме, че трябва да се ограничи дублирането и изземването на функции, които по закон са в МВР. Със създаването на ДАНС се обединиха механично две контраразузнавателни служби - НСС (Национална служба за сигурност), ВКР (Военно контраразузнаване) и финансовото разузнаване. Координацията обаче се наруши драстично, защото НСС беше част от цялостната система на работа в МВР. С изваждането на това звено се създадоха дублиращи паралелни структури, като тази за специалните операции за подслушване и проследяване. Това е сериозен проблем, който стои както пред нас като партия, така и пред българската общественост, защото днес е нарушена личната сигурност на всички български граждани.
Подробният цитат от изказването на формалния водач на ГЕРБ много ясно сочи къде вече обявеният вътрешен министър и шефът му ще търсят
живителните сили на възраждането на МВР
- ограничаване на функциите на ДАНС изключително до борба с корупцията, и то по високите етажи на властта, и избистряне на мястото и задачите на звеното за прилагане на специални разузнавателни средства.
Пределно ясно е и бъдещето на шефа на Агенцията за сигурност Петко Сертов. Най-вероятно слуховете за преминаването му на дипломатическа работа ще се оправдаят. Вероятно за мястото му вече се стяга бившият му заместник Иван Драшков, който премина през геената на корупционни скандали, свързани с брат му Петър, с оставка и проверки, от които нищо не излезе. Да си припомним, че ден след оставката на Драшков кметът Борисов даде пресконференция, на която обяви, че не е изключено да е налице опит за атака срещу фамилията Драшкови. В същото време кметът нямаше друг избор, освен да разпространи из медиите копия от компрометиращите документи, върху които Петър Драшков беше положил подписа си. Интригата около това дали прогоненият от Станишев заместник-шеф на ДАНС ще се върне на бял кон в агенцията има и друг показателен нюанс. Връщането на Драшков в голяма степен ще повлияе върху бъдещето на съветника на Сертов Алексей Петров, тъй като е известно, че двамата не изпитват топли чувства един към друг.
Това обаче са кадрови въпроси, чийто отговор навярно се намира в онзи списък, заключен в куфарчето на бъдещия премиер. А МВР пак го чакат структурни реформи, тъй като в предизборната програма на ГЕРБ ясно е записано, че ще бъде
възстановена Национална служба Полиция
в която ще влязат звената Криминална полиция (сега със статут на главна дирекция на МВР - ГДКП) и Охранителна полиция. Сегашната Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност (ДПОТП), която е в рамките на ГДКП, също ще възкръсне като птицата Феникс от пепелта. Тя ще върне предишния си блясък на служба за борба с организираната престъпност, като изземе онези задачи и функции, които бяха ашладисани на новата ДАНС.
Самото МВР ще върне тежестта и авторитета си, като изземе още една твърде важна дейност: предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, аварии и пожари. Както знаем, тези задачи бяха изрязани с нож от живата плът на вътрешното министерство, за да издигне ръст мегаминистерството на Емел Етем за извънредните ситуации, чиито екипи напоследък се занимаваха с това да отстраняват паднали клони по столичните булеварди при бушувалите тези дни гръмотевични бури. Както се закани новият премиер мега МИС ще слезе от сцената и ще бъде изтрито от списъка на Министерския съвет. Така ще бъде бъде върнат смисълът от съществуването на службата за противопожарна безопасност и специализираната дирекция в МВР Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка, в чиито задачи, преди да бе написан новият ЗМВР, влизаше и дейността по преодоляване на кризисни ситуации.
Заличаването на МИС от структурата на администрацията
е отлежало желание и на сините партньори на Борисов, които още през юли миналата година след инцидента в Челопечене поискаха оставката на Емел Етем и закриването на това мегаминистерство.
От предизборните обещания на ГЕРБ в сферата на сигурността и вътрешния ред стана ясно, че новият кабинет ще започне активна работа за изграждането на прословутата Единна информационна система за борба с организираната престъпност (ЕИСПП), за която се хвърлиха милиони, но така и не видя бял свят досега. Бъдещият вътрешен министър обяви в края на миналата година, че основен приоритет на ГЕРБ ще е финалът на изграждащата се интегрирана информационна система, която да обединява всички правоохранителни и правораздавателни органи в реално време. Той обвини кабинета на Станишев, че не му е стигнала политическа воля да реши този проблем.
Нова е и концепцията на тандема Борисов-Цветанов за така мечтаната полиция в близост до хората - модел, за който досега се похарчиха луди пари по програми от европейски фондове, но така и не виждаме фигурата на полицая на близкия ъгъл. Според вижданията им, лелеяната сигурност по улиците в страната ще бъде задача на общинската полиция, чийто институт предстои да бъде законово регламентиран. За тази цел ще бъде преработен Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), като се вмени на общините задачата по охрана на обществения ред. Тук обаче лъха на революционна романтика, ако се вземе предвид, че бюджетът на повечето общини едва ги крепи на ръба на просията.
Всичките изброени проблеми няма как да се решат и идеите на новото ръководство на вътрешното министерство няма как да станат реалност, без да се преработят основно Законът за МВР, Законът за ДАНС, ЗМСМА, Законът за специалните разузнавателни средства, текстове в НК, НПК... Каквито и да са очакванията за бъдещата ефективна работа на МВР и на останалите силови ведомства, предстои нелек и дълъг път през писането на нови закони, разглеждането им в съответните министерства, четенето в Народното събрание... и т.н. И пак опираме до един познат проблем: кой първи ще изгуби търпение - тези, които чакаме обещаната нова сигурност, или тези, които ни я рисуват. И в двата случая обаче резултатът е един - крах на надеждите.

Кой е новият МВР-шеф?
Цветан Ганчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. Завършва задочно Националната спортна академия (1988-1992 г.) с образователно-квалификационна степен магистър, специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. Придобил е следдипломна квалификация в специалността Право в УНСС. Специализирал е противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик в Генералната дирекция на полицията в Мадрид. Завършил е курс по мениджмънт в Розуелската международна правоохранителна академия в Ню Мексико, САЩ. Изкарал е специализация в Сикрет сървис във Вашингтон. Завършил е курсове на ФБР, в Департамента за вътрешна сигурност на САЩ. Носител на награди от Франция, Испания, САЩ и Швеция. От ноември 2005 г. е заместник-кмет по сигурността в Столичната община. В периода 2001-2005 г. е оперативен помощник на главния секретар на МВР. През времето 1997-2001 г. е главен експерт в сектор Национални служби,специализирана и обща администрация, учебни заведения, НИИ и НПИ и СОБТ към отдел Управление на човешките ресурси при Дирекция Човешки ресурси-МВР, с придобит VII старши ранг. Започнал е работа в МВР през 1987 г. и до 2001 г. е бил специалист, инспектор, ст. инспектор, гл. инспектор, н-к на група в ЦИАОУ-МВР и СИТАУ-МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във