Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Проверка
Прокуратурата в Стара Загора е започнала проверка за злоупотреби в Мини Марица-изток, обяви окръжният прокурор Константин Тачев. Повод за нея са публикации в медиите за финансови злоупотреби в особено големи размери във въгледобивното дружество, както и по сигнал от предизборния щаб на партия ГЕРБ в града до прокуратурата. Прокурор Тачев заяви, че очакват от Българския енергиен холдинг да предостави финансовия одит, извършен в Мини Марица-изток, заради който в края на миналата седмица бяха освободени двамата изпълнителни директори на дружеството - Иван Марков и Гочо Христов. Инженер Марков е приет в интензивното отделение на старозагорската многопрофилна болница със съмнения за инфаркт.

Заловен
Служители на криминалната група и звено Издирване при Осмо районно управление са задържали 47-годишния Е.П., известен на МВР. Той е обявен за общонационално издирване тази година във връзка с образувано срещу него дознание за присвояване на 1500 евро от фирма за транспортни услуги, в която е работил през 2008 година. При проведените процесуално-следствени действия в жилището му били намерени незаконно притежаван пистолет с монтиран заглушител, 175 патрона и две пресовки с капсул-детонатори и шнурове. Образувано е досъдебно производство.

Награда
Известният юрист проф. Александър Янков получи в сряда (15 юли) почетно отличие на МВР За доблест и заслуги I степен. На церемонията при връчването на наградата вътрешният министър в оставка Михаил Миков изтъкна огромния принос на проф. Янков за укрепването на правовата държава, за изграждането на демократичните институции и за защитата на човешките права. Наградата е и във връзка с 85-годишнината на юриста. Проф. Александър Янков е дългогодишен преподавател в катедрата по Международно право и международни отношения на СУ Св. Климент Охридски, член и председател на Комисията по международно право на ООН в Женева, съдия от Международния трибунал по морско право в Хамбург, представител на България в Комитета на ООН за мирно използване на морското дъно и в Международната морска организация, член е на редица международни правни асоциации в Европа и САЩ.

Измами
Пенсионерка от Пловдив олекна с 8 бона, след като стана поредната жертва на телефонна измама. Около 13.00 часа на бул.Дунав 73-годишната жена предала 8050 лв. на непознат мъж по предварителна уговорка. Малко преди това тя получила обаждане по телефона, че неин роднина е задържан в ареста, защото е убил човек при катастрофа. За да бъде освободен, трябвало да се плати. По същата схема и други две жени станаха жертви на измама, но в Ямбол. Едната е олекнала с 3600 лв., втората е измамена с 1200 лева.
Друга възрастна жена е била измамена в Ръжево Конаре. Непознат мъж отишъл в къщата на 84-годишна пенсионерка, под предлог че иска да развали банкнота от 100 лева. Жената му услужила, но по-късно разбрала, че банкнотата е стара, от емисия 1991 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във