Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Трева
Близо 700 кг канабис са били иззети в Петричко от началото на седмицата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Полицаи от Районното управление на МВР в Петрич заедно с колегите си от Гранична полиция са извършили проверки, при които са открили в землището на село Скрът нива с разхвърлян за сушене канабис. Нивата се намира в местността Горченица. При направения полеви наркотест откритото растение реагира положително на марихуана. По случая в Районното управление на МВР е образувано полицейско дознание по чл. 354А от Наказателния кодекс.

Измами
Служители на сектор Икономическа полиция в Бургаската областна дирекция на МВР и колегите им от Сунгурларе разкриха в сряда (19 август) престъпна схема за избягване на плащането на ДДС. Полицаите проверили два частни адреса в Сунгурларе, където открили множество счетоводни и фирмени документи на различни фирми. До момента приблизителната стойност на неправомерно ползвания от тях данъчен кредит (ДДС) е в размер на 4 133 000 лева. В хода на разследването е установен и механизмът на престъпните схеми - на безимотни или неграмотни лица се регистрират или се прехвърлят фирми. По този начин истинските организатори на престъпните схеми прикриват действителните получатели на стоки от страни членки на Европейския съюз.

Отговорности
Заместник-премиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще е и председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси (НССЕДВ) към Министерския съвет, решиха министрите на заседанието си в сряда (19 август). Съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и Правилника за устройството и дейността на НССЕДВ двете структури се ръководят от заместник министър-председател, определен с решение на правителството по предложение на премиера.

Обвинение
Повдигнато е окончателно обвинение срещу бизнесмена Христо Ковачки за данъчно престъпление в особено големи размери, съобщи във вторник (18 август) заместник градският прокурор Божидар Джамбазов. Обвинението е за данъчни задължения в размер на 16 млн. лв., които са свързани с четири фирми на Ковачки. Досъдебното производство вече се финализира - до края на август всички, които ще разглеждат случая, трябва да са се запознали с материалите по делото. За подобен род престъпления законът предвижда затвор от три до осем години, уточни Джамбазов. Извършените данъчни измами са за периода 2005-2008 година.

Изваждане
Пожарникарските и полицейските униформи излизат от списъка на стоките и услугите, чието производство или извършване се възлага на специализираните предприятия и кооперации на лица с увреждания по реда на Закона за обществените поръчки. Това реши кабинетът в сряда (19 август). С този акт се цели разширяване на кръга на участниците в тези конкурси. В списъка остават 196 позиции, които гарантират заетост на хората с увреждания. Сред тях са доставките на нощно и спално бельо, дюшеци и възглавници, работни облекла, специализирани предпазни средства, мебелно обзавеждане и дограма, елементи на електрически инсталации, стоки от пластмаса, предназначени за бита, трикотажни и печатни изделия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във