Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Честито!
Агенция Митници се сдоби с нов заместник-директор. По предложение на шефа на митниците Ваньо Танов и със заповед на министъра на финансите в сряда (9 септември) за заместник-директор на Агенция Митници е назначен Антоний Странджев. Той ще поеме ресорите митническо разузнаване и разследване и последващ контрол. Странджев е кадър на ГДБОП, като през по-голяма част от 18-годишния си професионален стаж е работил по линия на борбата със стоковата и акцизната контрабанда. В периода 1995 - 2007 г. той заема различни длъжности в ГДБОП - експерт в отдел Контрабанда, началник на сектор Акцизни стоки в отдел Контрабанда и заместник-директор по времето, когато Танов е шеф на антимафиотите.

Арест
Прокуратурата разпореди в сряда (9 септември) задържането на изпълнителния директор на Терем ЕАД - Жечко Тодоров Петров. Срещу него се води досъдебно производство на Софийската градска прокуратура. Петров е привлечен в качеството на обвиняем за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, придружено с документно престъпление. Шефът на Терем е задържан под стража за срок от 72 часа. Според изявление на заместник градския прокурор на София Роман Василев обвинението към Жечко Петров е за 5 200 000 лева. Държавното дружество Терем възлага на свои дъщерни дружества утилизацията (обезвреждането) на боеприпаси, а те пък ги възлагат на други. Нахалството не спира дотук, освен че се превеждат пари, се дава възможност утилизираните боеприпаси да станат собственост на фирмата, поясни магистратът.

Подкуп
Служителката от териториалното управление на НАП - София, Даниела Каменова бе задържана в сряда (9 септември) с подкуп. Старши инспекторката от отдел Приходи е поискала от бизнесмен 20 000 лв., за да му бъдат обработени по-бързо документите за възстановяване на ДДС в размер на 120 000 лева. Бизнесменът е съобщил за случая в СДВР, след което е дал на Каменова 2000 лв., съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Каменова е задържана за 72 часа. Срещу нея е повдигнато обвинение по чл.301 от Наказателния кодекс за искане на подкуп.

Обвинение
Първото обвинение срещу министър от кабинета на тройната коалиция вече е факт. Във вторник (8 септември) обвинителен акт получи бившият земеделски министър от кабинета на Сергей Станишев Валери Цветанов. Той е обвинен по чл. 282 от НК - за неизпълнение и нарушение на служебните задължения, с цел облага и в случай че вината му бъде доказана, може да получи затвор от пет до десет години. Цветанов ще отговаря за 15 заменки, уточни градският прокурор на София Николай Кокинов. На обвинения ексминистър е наложена мярка за неотклонение подписка.
Ексземеделец №1 Валери Цветанов бе разпитан в Националната следствена служба пo сигнал на бившите депутати Мария Капон и Елеонора Николова за нарушения в Института по земеделие и семеразвитие Образцов чифлик - Русе. Със заповед на Цветанов от института неправомерно са били отнети 1200 декара земя, които впоследствие са продадени на безценица на фирма Спарки АД, се казва в сигнала на Капон и Николова.
В същия ден пред следователите от НСлС се изправи и Стефан Юруков, бивш шеф на Държавната агенция по горите. Той е обвинен по чл. 220 от НК (за сключване на неизгодни сделка и причинени значителни вреда за стопанството), за което може да получи затвор до пет години. Той е извършил над 20 неизгодни за държавата заменки, като щетите от тях са за над 4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във