Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Обвинение
Градският прокурор Николай Кокинов е подписал на 15 септември (вторник) обвинителния акт срещу бизнесмена Христо Ковачки. Той е разследван за укриване на 16 млн. лв. от ДДС. Обвинителният акт е над 100 страници, а материалите по делото са събрани в 320 тома, съобщи Кокинов. Документът ще бъде внесен в съда през следващата седмица. Междувременно Ковачки не е изплатил горепосочената сума на държавата. Законът предвижда намаление на наказанието, ако бизнесменът си плати парите, за които е обвинен. Данъчните задължения на Ковачки засягат четири дружества - ЕТ Щайн - Христо Атанасов, фирма МАХ-2003 ЕООД, Данесто ЕООД и Ню партнерс ЕООД.

Отказ
Прокуратурата отказва да се самосезира и да проверява твърденията за съществуването на доклад, изготвен от Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), с имена на корумпирани министри от кабинета Станишев. Това заяви в специално изявление по случая говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова във вторник (15 септември). Тя каза, че държавното обвинение няма намерение да обръща внимание на хипотетични вероятности, витаещи в обществото. Кожухарова подчерта, че сегашният премиер Бойко Борисов и неговият предшественик Сергей Станишев, настоящият и бившият директори на ДАНС - Цветелин Йовчев и Петко Сертов, както и президентът Първанов, са отрекли доклад, включващ корумпирани министри, да е достигал до тях. За съществуването на такъв документ съобщи в медиите бившият съветник на ДАНС Алексей Петров.

Издигане
Правителството предложи в сряда (16 септември) на президента да издаде указ за назначаването на подполковник Тодор Коджейков за заместник-началник на Националната служба за охрана. Коджейков е шеф на охраната на премиера Бойко Борисов. Той е бил гард и на президента Петър Стоянов в периода 1997-2002 година. Охранявал е Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски, а по-късно и като кмет на София. Подп. Коджейков е роден през 1968 г. в София. Завършил е НСА. От 1993 г. е на кадрова военна служба като офицер, а от 2005 г. е подполковник. В момента е началник на сектор към първи отдел на НСО. Награждаван е за постигнати добри резултати при изпълнение на служебните задължения. Владее английски език.

Отлагане
Сливенският окръжен съд отложи в сряда (16 септември) делото срещу Атанас Мъндев за трафик на хора и склоняване към проституция за октомври. Двама от адвокатите са подали молби за отлагане на заседанието с мотива, че са ангажирани в други съдилища. Съдът не удовлетвори и молбата на единия от подсъдимите по делото Селим Мусов Кадиров, известен с прякора Салама, за изменение на мярката на отклонение задържане под стража и той остава в ареста. Мъндев е под домашен арест от май. Атанас Мъндев е шеф на бившата силова групировка Клуб 777. Той бе задържан в началото на юни 2008 г. в Сливен. Комисията Кушлев наложи запор на имуществото на бизнесмена.

Грабеж
Въоръжен грабеж е бил извършен във вторник (15 септември) в чирпанско село, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Стара Загора. В оперативната дежурна част на РПУ- Чирпан е получено съобщение от 56-годишен служител на бензиностанция в с. Целина, че около 4.05 ч. сутринта неизвестно лице го заплашило с пистолет и употребило сила, след което отнело 1159 лв., които са се намирали в чекмедже на бюро. По случая е образувано досъдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във