Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седмицата

Промени
Министерският съвет реши в сряда (23 септември) да промени функциите на Комисията за превенция и противодействие на корупцията (КППК) към Министерския съвет, създадена през февруари 2006 г., съобщи Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи. Промените се налагат от новите задачи пред самата комисия и целят да интензифицират работата й. КППК ще играе важна роля в разработването на интегрирана стратегия за противодействие на корупцията и организираната престъпност, каквато се изискваше в последния доклад на Европейската комисия. Неин председател е министърът на вътрешните работи, а заместник-председател - министърът на финансите, членове са министрите на образованието, на правосъдието, на здравеопазването, на икономиката, на регионалното развитие, председателят на ДАНС, секретарят на Съвета по сигурност към МС и др. В работата й ще участва и министърът на отбраната.

Предложение
Кабинетът ще внесе в НС предложение за промяна на Закона за амнистията, стана ясно в сряда (23 септември). Преди това е важно да се чуе мнението на Конституционния съд дали нормативът противоречи на основния закон, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него предлогът за създаване на този закон е бил благовиден - да се разтовари съдебната система. Бившите министри от кабинета Станишев обаче дори не са били небрежни при подобни сделки, а са ги сключили умишлено, заяви Борисов, посочвайки за пример сделките за двата правителствени Еърбъс. Правителството е отложило за следващата седмица решението си как да постъпи с тях.

Визита
Правителствена делегация, водена от вицепремиера и шеф на МВР Цветан Цветанов, замина в сряда (23 септември) на работно посещение в САЩ. В делегацията участват също министърът на правосъдието Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, шефът на антимафиотите Станимир Флоров. Делегацията ще се срещне със заместник-помощниците в Държавния департамент по направление Европа и Евразия и Международно направление Наркотици и правоприлагане, с представители на Сикрет сървис и ДЕА. По време на визитата ще се състоят експертни срещи и разговори за сътрудничество с департамента и обучението на прокурори за делата, свързани с организираната престъпност и корупция, с пране на пари и за отнемане на незаконно имущество.

Старт
Състав на Софийския градски съд даде в сряда (23 септември) ход на делото срещу бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров. Той е подсъдим по чл.282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба, тъй като с действията си е нанесъл щети за над 1.5 млн. лв. В съдебна зала се явиха петима свидетели и три вещи лица. На заседанието бе разпитана Мария Дюлгерова - главен счетоводител на териториалното управление на Държавния резерв в София.

Отлагане
Софийският градски съд отложи в сряда (23 септември) делото срещу Димитър Вучев - Демби, Илиян Варсанов и Красимир Георгиев. Според обвинението тримата заедно с покойния Антон Милтенов - Клюна изнудвали през 2001 г. Владимир Стоянов - Малкия Цимбик за 5000 лв., а след това и стреляли по него. Причина за отлагането бе, че не се явиха двама нередовно призовани и трима редовно призовани свидетели. Съдът наложи глоба по 500 лв. на неявилите се редовно призовани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във