Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Закриване
Общ законопроект на ГЕРБ и Атака предлага изменение в Закона за специалните разузнавателни средства с идеята да бъде закрито Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), съобщи в сряда (30 септември) депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова. Според вносителите контролът върху СРС трябва да се осъществява от независим орган и те предлагат за тази цел да се създаде парламентарна подкомисия. Тя ще бъде съставена на паритетен принцип, с по един представител от всяка парламентарна група. Обсъжда се към коя Комисия да бъде подкомисията - по вътрешна сигурност и обществен ред или към комисията по правни въпроси. За създаването на бюрото пред време са били отделени 5.5 млн. лева. То все още не функционира, тъй като няма изработени правила, които да са обнародвани в Държавен вестник, обясни Фидосова.

Оправдан
Софийският градски съд оправда в четвъртък (1 октомври) колегата си Любомир Кръстев, бивш председател на районните съдилища в Плевен и Червен бряг, който бе обвинен за фалшификация на частен документ. Според прокуратурата Кръстев е подправил датата под собствена резолюция на искане за обезпечителна заповед, вследствие на което са настъпили съществени вещни последици. Обвинението поиска той да бъде наказан с една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, както и да бъде лишен от право да заема длъжност в държавна или обществена организация за максималния срок от три години. Според адвоката на Кръстев в подобна ситуация съдията може да рисува под резолюцията си дори зайчета и калинки, защото меродавна е не датата й, а датата на вписване на искането в съдебния регистър. Друг състав на Софийския градски съд пък наложи мярка парична гаранция от 2 хил. лв. на бившия районен съдия на Сандански Илия Янев, който не се яви в съдебната зала. Янев е обвинен за престъпление, свързано с незаконна продажба на земеделска земя.

Глас от зандана
Правосъдието се мобилизира да затвори устата на затворника Будимир Куйович, който даде в четвъртък (1 октомври) интервю по мобилен телефон за сутрешния блок на водеща телевизия. Осъденият на 16 години лишаване от свобода и сочен за наркобос черногорец се разприказва от килията си в очакване Върховният касационен съд да се произнесе по жалбата му срещу солидната присъда. Куйович потвърди, че се е отчитал редовно с рушвети на вътрешния ексминистър Румен Петков и на главния му секретар Валентин Петров. Наклепа също бившия заместник-министър на вътрешните работи Камен Пенков и бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, че са го натискали да пуска компромати срещу бившите МВР-шефове Илия Илиев и Ваньо Танов. В добавка Куйович заяви, че е изваждан незаконно от затвора и е малтретиран. Петков и Димов реагираха като ужилени и отрекоха твърденията на черногореца, а Димов поиска да бъде проверено как наркобосът дава интервюта от затвора. Още същия ден шефът на затворите Петър Василев образува проверка, която да установи как Куйович се е снабдил с телефона, и наказа черногореца с 14 дни изолация в наказателна килия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във