Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Антики
Прокуратурата е поискала от съответните органи във Великобритания и Гърция да ни върнат уникални старинни сребърни чинии от района на пазарджишкото с. Величково, съобщи в петък 30 (октомври) заместник окръжният прокурор на Пазарджик Ангел Панков. Той е наблюдаващ на разследването за износа на тези ценни предмети от страната. В Англия се съхраняват две от чиниите, а в Гърция - девет. Според Панков обаче процедурата в подобни случаи е тромава и отговорът може да бъде получен и след една година. Прокурорът смята, че за ускоряване на процеса трябва да се намеси и държавата. В началото на тази година Пазарджишкият окръжен съд наложи запор на сребърните византийски чинии, за които се предполага, че са открити край с.Величково. Антиките привлякоха вниманието на прокуратурата, след като през октомври 2006 г. големият аукцион Кристис в Лондон обяви една от чиниите за продан чрез търг. Деветте съда, които се намират в Гърция, са собственост на музея Бенаки в Атина и са закупени от гръцки гражданин. Средновековното съкровище, датирано от ХII век, се състои общо от 13 сребърни предмета.

Лихвари
Антимафиоти разбиха престъпна група, занимавала се с лихварство, съобщиха от МВР в петък (30 октомври). Мошениците, петима от които са арестувани в Костенец, предоставяли парични суми срещу високи лихви, извършвали насилие спрямо длъжниците и принуждавали някои от тях да им прехвърлят недвижимо имущество. Задържаните са на възраст между 23 и 39 години. Те са част от организирана престъпна група, която извършвала незаконната си дейност в град Костенец и други населени места в района. При извършените обиски антимафиотите конфискували множество записи на заповед, нотариални актове, бележници с имена и изписани срещу тях суми, пистолети, боеприпаси и лаптоп. На петимата задържани е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 24 часа.

Промени
Да отпадне конкурсното начало за служители на МВР от категория А и В, обсъдиха в сряда (28 октомври) депутатите от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред при дебатите за промените в Закона за МВР. В категория А влизат главен и старши комисар, а в категория В - комисар. Мотивът на вътрешното ведомство за отпадането на конкурсното начало е бил, че процедурите са закъснели и ще се загуби време. От ГЕРБ са изразили притеснение, че невинаги конкурсите се провеждали коректно. Има опасност с тези назначения политическото ръководство да влияе на професионалното ръководство, коментира депутатът Йордан Бакалов. Той бе категоричен, че конкурсното начало в системата на МВР трябва да се запази, както е по сега действащия закон.
архив 64033

Дрога
Хероин е бил открит във врачанския затвор при обиск в четвъртък (29 октомври), съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. В полицията е получено съобщение от ръководството на затвора, в което се обяснява, че предишния ден в спортна зала на територията на поделението в метален шкаф са намерени две спринцовки, а под дъното на шкафа са открити няколко пликчета с бяло прахообразно вещество. При направения полеви тест веществото реагирало на хероин. Води се разследване за това как дрогата е попаднала в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във