Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Обвинение
Прокуратурата внесе на 3 май (вторник) обвинителен акт срещу Валери Цветанов, бивш земеделски министър в кабинета на Сергей Станишев. Цветанов ще бъде съден за престъпление по служба, което включва в състава си две деяния. Първото е, че в нарушение на закона, преди да влезе в сила забраната за замяната на земи, Валери Цветанов е подписал заповеди, с които е разрешил извършване на такива сделки. Второто обвинение е, че Цветанов съзнателно е пренебрегнал задължението си да провежда единната държавна политика в областта на земеделието, да осъществява ръководство и контрол върху нейните структури и териториални звена, както и да управлява имуществото на министерството. В резултат на това са настъпили значителни щети за републиканския бюджет в размер на 200 275, 22 лв., се казва в акта.

Повторение
Софийската градска прокуратура днес повторно внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Мария Мургина, бивш изпълнителен директор на Национална агенция за приходите, съобщиха от прокуратурата. Срещу Мургина са повдигнати четири обвинения - две за престъпни деяния по служба, едно за принуда и едно за подаване на декларация с невярно съдържание. Срещу бившата шефка на НАП е приложена мярка за неотклонение подписка.

На съд
Седмина от групата, оглавявана от Христо Вартенян - Ицо Исуса и Христофорос Аманатидис - Таки, влизат в най-скоро време в съда. Софийската градска прокуратура внесе на 3 май (понеделник) в Софийския градски съд обвинителния акт срещу Цветан Миленов - Църи, Асен Китанов- Психото, Любомир Костадинов- Младежа, Васил Бекиров - Доктора, Илия Илиев- Илийката, Васил Христов и Владимир Иванов- Късоръчко за престъпление по чл.321, ал.3 от НК - участие в организиране на престъпна група. Част от бандата беше разследвана за разпространение на дрога, рекет, грабежи, побоища и рязане на уши. В групата са участвали още Александър Симеонов Пацов, Даниел Димитров Душков и Лъчезар Илиев Димитров. Обвиняемите Вартерян, Аманатидис, Пацов, Душков и Димитров се издирват с европейска заповед за арест и по тази причина материалите за тях са отделени в друго производство.

Операция
Полицията в Ямбол проведе операция Кредиторите, при която са задържани собственик на заложна къща и негов служител, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Ямбол. В полезрението на полицията попаднали 38-годишният собственик Ж.Ж. и неговият служител, 39-годишният С.С., криминално проявен. Преди дни С.С. бил заловен, докато теглел пари от банкомат с чужда кредитна карта, а в него са открити голямо количество дебитни карти. По случая било образувано досъдебно производство. В хода на разследването спецполицаите атакували офиса на Ж.Ж., където установили, че в заложната къща се извършвала банкова дейност без съответното разрешение. Оттам са иззети множество договори за заеми, около 300 дебитни карти, записи на заповед, схеми за разсрочено плащане, списъци на лица, получили кредити и компютърна конфигурация. По първоначални данни Ж.Ж. и С.С. са се занимавали с лихварство от годините, като само през последните две години са раздали заеми за около 150 000 лева. Лихвите варирали от 30 до 100 % на месец. Двамата са задържани за 24 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във