Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Гласуване
Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест да се прилага, когато има сигнали чрез Шенгенската информационна система, решиха народните представители, които гласуваха в сряда (16 юни) промени в закона на второ четене .
Депутатите приеха на първо четене и изменения в Закона за българските лични документи. С тях се отменя забраната страната да напускат лица, спрямо които няма подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да платят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни субекти. Същия ден парламентът прие доклада на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). В него е посочено, че исканията за СРС-та през 2009 г. са общо 10 019. Те са използвани за събиране на информация за 3462 души.

Извинение
Вежди Рашидов се извини на Кирил Кадийски, а поетът прекратява делото за клевета срещу министъра, стана известно в понеделник (14 юни). Не искам да губим автор като теб за каузата, наречена българска култура. Извинявам се за казаното от мен, с тези думи министърът на културата Вежди Рашидов посрещнал в кабинета си бившия шеф на Българския културен център в Париж Кирил Кадийски. Поводът за срещата бяха делото, което Кадийски води срещу него за клевета в Районния съд в Кърджали и предложението за извънсъдебно споразумение. По време на предизборната кампания миналото лято в интервю Рашидов нарекъл Кадийски тъпанар, ненужен човек, копеле и чалгаджия. Засегнат от казаното, поетът заведе дело за клевета, а искът бе 1 лев.

Затвор
Софийският градски съд призна за виновен бившия началник на държавния резерв Димитър Димитров и го осъди на пет години затвор. Прокуратурата поиска във вторник (15 юни) той да бъде наказан с девет години затвор за две години да не може да заема пост председател на държавна агенция. Димитров и бившата главна счетоводителка на фонда Красимира Борисова са подсъдими за безстопанственост. Според прокуратурата от сключените с тяхно участие сделки за горива вредите за държавата са около 120 млн. лева.

Арест
Трима души бяха задържани в сряда (16 юни) при специализирана полицейска операция на Столична дирекция на МВР, назована Хулиганите. Акцията е проведена в комплексите Дружба и Младост. Двама от арестуваните са на по 19 години, третият - на 17 години. Двамата по-възрастни са криминално проявени и са регистрирани за хулиганство. В последните месеци тримата са извършили девет грабежа на хранителни магазини в района. При обиските в домовете им са намерени газов пистолет и маски, съобщиха от МВР. Разработката Хулиганите е по линия на борбата с конвенционалната престъпност в столицата.

Подкрепа
Главният секретар на МВР Калин Георгиев и заместник главния секретар и директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) Станимир Флоров посетиха в сряда (16 юни) Областната дирекция на МВР в Пазарджик. На среща с ръководния състав на дирекцията са обсъдени работата и проблемите, които срещат служителите там. Ръководството на МВР е потвърдило пълната си подкрепа и доверие към работата на дирекцията и ръководството й в лицето на комисар Стоян Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във