Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оптимистично

Научно изследване на European Social Survey (ЕSS), проведено през 2008-2009 година показа, че българите са най-нещастната и недоволна от живота си нация в Европа. Най-щастливи са швейцарците, ирландците и холандците - те всеки ден изпитват радост и хубави емоции. В България е най-ниско доверието към политиците, полицията, съдебната власт и демокрацията. За сметка на това обаче сме най-големите оптимисти в Европа, сочат резултатите от същото изследване. С две думи - живеем илюзорен живот, който ненавиждаме, и отлично знаем причините за това, но... вярваме в бъдещето.
Има нужда обаче от пояснение. Което ражда нови хипотези. Изследването е за период, в който българите бяха ощастливявани от тройната коалиция. Сега пък ги ощастливява ГЕРБ. Възниква въпросът други ли ще са резултатите, ако изследването се актуализира. Да, братята по оръжие Бойко Борисов и Цветан Цветанов се канят люто да турят ред в държавата под аплодисментите на US и европосланиците. Да, полицията провежда звучни акции и редува клиповете като кримисериал. После Цветанов отсича заклинателски, че доказателствата са железни и тежката осъдителна присъда няма алтернатива. Оттук може да се предположи, че ставаме все по-големи оптимисти. Но умерени.
Новопроизведените политици никак не вдъхват доверие. Полицията върши донякъде това, което отдавна трябваше да свърши, но почти всички престъпници са на свобода, а онези, които превърнаха престъпността в държавна политика, остават недосегаеми. С темповете на реформите в съдебната власт пък тя ще остане гарантирано нереформирана поне още 20 години...
Е, остава ни щастието от демокрацията. Тя пък у нас е просто едно декласирано понятие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във