Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Не(обяснимо)

Прокурорите сами решават кога да се появят по медиите. Много често ме питат и винаги им казвам едно и също - че трябва те сами да решат кога ще се появяват по медиите и кога не. На нито един прокурор не трябва да разрешавам аз. За съжаление понякога прокурори ме питат и продължавам да се чудя защо ме питат! Всеки носи отговорност са за себе си!
Така главният прокурор Борис Велчев отговаря на въпрос за медийните изяви на негови колеги във връзка с мярката за неотклонение на Алексей Петров. Велчев е прав и това му прави чест - обща забрана да се дават изявления в неговото ведомство няма и това отдавна си личи. Прокурори биват питани и те отговарят. Насочват срещу тях камери, фотоапарати и микрофони - пак говорят. Дори когато вършат гафове и ги наказват, те охотно дават публични обяснения на прокурорските си актове. Не всички, разбира се, а тези, у които е останало чувството за отговорност към обществото и държавата.
Да е чувал обаче някой подобно обяснение от съдия? Състави и инстанции постановяват странни и взаимноизключващи се актове с мотиви, от които корупцията чак крещи. Хората тровят живота си с години и таят надежда единствено върховните съдилища да спрат това престъпно безумие. И допрат ли до съда, направо обръщат поглед към Страсбург.
А законова забрана за съдийско говорене няма. Дори напротив. В Кодекса за етично поведение на българските магистрати (както прокурори, така и съдии) пише: В съответствие с изискванията на закона магистратът следва да предоставя на обществеността полезна, своевременна, разбираема и надлежна информация. Той излага пред обществеността лично или чрез медиите мотивите за своите решения по дела, представляващи обществен интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във