Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Похвално

Десетина дни след като главният прокурор Борис Велчев похвали в Добрич местната прокуратура за отлична работа, нескопосани нейни действия станаха причина държавното обвинение да бъде осъдено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В петък (12 ноември) Добричкият окръжен съд реши местен жител да получи обезщетение от 100 000 лева заради незаконно обвинение в извършване на измама и унищожаване на чужди документи. Върху сумата ще бъдат начислени полагащите се лихви. Преди 10 години срещу местен жител е повдигнато обвинение, което е оттеглено седем години по-късно със становище, че деянието не съставлява престъпление. Междувременно човекът се поболял заради накърненото си име.
Преди около две седмици прокуратурата и общината в Разград бяха осъдени по същия закон и ще платят обезщетение от 60 000 лв. за наказателно преследване, проточило се близо 15 години. И в този случай се оказа, че обвинението е повдигнато незаконно, а досъдебното производство е надхвърлило всякакви разумни срокове.
Какво следва? По всички правила на социалните и цивилизационните норми би трябвало да бъде приложен принципът Чупи - купи. Не и у нас обаче. От некадърните прокурори няма да бъде взета и стотинка. Парите ще бъдат взети от бюджетите на държавата и на общините, защото по закон те са отговорните. Тези бюджети обаче се попълват от данъкоплатеца. И той плаща за дивотиите на прокуратурата, както плаща принудително и изцяло против волята си всички останали дивотии на съдебната система, които поболяха стотици хиляди българи.
И за да завършим по-ведро, ще добавим, че ако въпросните прокурори са още в съдебната система, ще получат и тлъсти коледни премии. А в тон с похвалите вероятно и награди!

Facebook logo
Бъдете с нас и във