Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАТРИОТИЧНО

Три българки накараха света да заговори със смесени чувства за България тези дни. Благодарение на чара си едната от тях - Мишел Бонев (Добромира Бонева), успя да издейства за филма си на фестивала във Венеция награда, учредена специално за нея. За филма (финансиран от нашата държава) тя успя да прибере 1 млн. евро, без телевизията въобще да смята да го излъчи. Скандалът около нея продължава, прокуратурата в Венеция се зае със случая и нищо чудно всичко това да вземе главата на италианския инистър на културата, замесен в толерирането на Бонев. У нас пък по този повод кинаджии поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, а БСП сезира антикорупционната комисия в парламента.
Нейна конкурентка по опасен чар, но в коренно различна сфера се оказа бившата шефка на фонд Земеделие, младата Калина Илиева, която попадна също между шамарите на нашата и германската прокуратури. Оказа се, че фактът със скритата й бременност не е най-лошото. По-важното е, че фондът, в който се превеждат милиарди евро на европейския данъкоплатец, е бил поверен в ръцете на девойка без какъвто и да било опит, която си е фалшифицирала дипломата. Аферата с Калина Илиева се стори толкова шокираща на агенция Франс прес, че тя я направи достояние на целия свят. Сега в Брюксел доста ще се замислят, преди да ни отпуснат и едно евро.
Колкото до излъчването на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината, то дойде в противовес на скандалите с другите две нашенки. Нейното издигане е лишено от пикантерия. Но тя доказа, че макар и в редки случаи, българката може да пробие не само с чар, но и с ум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във