Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мечтателно

Благодарение на народните избраници българският език се обогати с още една новоизкована дума - вертутници. Така бяха наречени онези 16 дупетати - извинете - депутати, които налапаха журналистическа въдица, съблазнени от аванта със скъпите мобилни апарати Верту. Както е известно, представители на ГЕРБ, БСП, РЗС, ДПС и Атака зарязаха обсъждането на кръвопийския данък колиба и се юрнаха на безплатната промоция.
Не е честно обаче те да бъдат привиквани в Етичната комисия в парламента, за да си посипват косите с пепел. Не че вертутниците се явиха в комисията, не. Но е любопитно да разберем защо не го направиха. Сигурно, защото си мислят, че нищо лошо не са сторили. И изобщо не се различават от останалите си колеги.
Как ли щеше да изглежда журналистическият експеримент, ако поканите за промоцията бяха отправени към целокупното депутатство? В работно време и по възможност в самата пленарна зала - все пак наемът за толкова голямо помещение е прекалено висок. Нека да си представим за миг: оживена зала, пълен кворум, абсолютен консенсус! Съединението, което прави силата...
Но мечтите са мечти, защото остават непостижими. До мига, когато депутатът разбере, че телефонът Верту е само на една ръка разстояние.
След това иде ред на Световния корупционен барометър. Кои са на първите места по корумпираност?! Всички онези, които би трябвало да формират представи като справедливост, чест, достойнство, професионализъм: на първо място съдебната система, после политическите партии, парламентът, публичната администрация...
Ще преборим корупцията? Мечти-и-и...

Facebook logo
Бъдете с нас и във