Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Похвално

В Париж хвалят България за борбата срещу корупцията! Не, не е шега. Как, по дяволите, се е стигнало дотам тогава?
Съобщи го зам.-градският прокурор Роман Василев, бидейки в Столицата на света заедно с българска делегация, съставена от хора от правосъдното, финансовото министерство и от прокуратурата. Те работят в комисия, която готви доклад за прилагането на Конвенцията на ООН за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международните търговски сделки.
Според Василев водещи държави - постоянни членове на комисията, изразиха задоволство от постигнатото в този план от българската страна. И най-вече с проведената политика на Министерството на правосъдието по усъвършенстване на законодателството, както и работата на прокуратурата по противодействието на този вид престъпления.
Като се прибере Василев от парижкия воаяж, хубаво е да каже по колко случая с подкупване на чужди длъжностни лица в международни търговски сделки прокуратурата е повдигнала обвинение и по колко от тях е извоювала осъдителни присъди. Да ни прощава, ако грешим, но не сме чули за такива. Чуваме и гледаме обаче нон стоп новини, свързани с дела за корупция, в които прокуратурата и съдът вършат безобразия. А дали зад тези безобразия не стои точно това, срещу което уж правораздават - корупция?
Впрочем Роман Василев, който се покри дълбоко след репликата си На колене! Ти си абсолютен престъпник! при ареста на екс министър Николай Цонев, бяга по тъча от медиите. Защото може да го питат за предстоящия провал на това дело или за оправдателната присъда срещу Маргините, които той обвиняваше. Или пък: кой гарантира възходящата му кариера и пътешествията, от които резултати няма?! Язък за парижката похвала - тя просто не е за устата му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във