Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Превантивно

Тенденцията подрастващи да извършват престъпления върви неудържимо нагоре. Това призна завчера вътрешният министър Цветан Цветанов след заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на превенция на престъпността. Той даде пример с жестокото убийство на 19-годишното момиче в столичния квартал Люлин: една от приятелките му казала: Радвам се, че я убиха - беше тъпа и сдухана! Полицаите пък изпаднали в потрес, че у задържаните младежи убийци не открили и следа от чувство за вина.
Споменатата комисия, чието име е невъзможно да запомниш, реши да създаде междуведомствена работна група, която да разработи Стратегия за превенцията на престъпността. Шаблонно и канцеларски. Човек има чувството, че са приети поне стотина такива стратегии. И съответно стотина комисии и междуведомствени групи са отчитали все същата възходяща тенденция. Последната група отчете още, че трябвал интегриран подход в превенцията, понеже политиките в отделни ведомства са безуспешни.
Та за да се наредим сред страните в Евросъюза, притежаващи такива стратегии, една неправителствена организация ще пише доклад за престъпността в последните 10 години. Така щели да се очертаят тенденциите и да се види каква трябва да бъде политиката на държавата в сектора. За финал вицепремиерът заръча повече усилия в училищата и семействата...
Бива, бива пустословие, ама хич толкова не бива. Остана ли вече българин, който не знае причините за престъпността и тенденциите в нея, както и средствата за превенция срещу нея? Та те са едни и същи от памтивека. И децата са най-малко виновни по дефиниция. Но пък от толкова много тъпи и сдухани възрастни, чието битие сочи, че престъплението и егоизмът са единственият път към успеха, и подрастващите се сдухват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във