Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА-2

Финал
Увеличената от 4 години и 9 месеца на 6 години и 4 месеца присъда на Димитър Желязков - Очите за ръководене на група за разпространение наркотици окончателно остава в сила, съобщиха в сряда (13 юли) от Върховния касационен съд. Несебърският наркобос атакува пред последната инстанция промененото му споразумение. Желязков вече изтърпя първоначалното си наказание, но главният прокурор Борис Велчев простестира присъдата му през април, което доведе до нейната промяна.
Осъждането на Митьо Очите е смятано от МВР и прокуратурата за най-големия успех на разследващите в борбата с наркомафията досега. Заедно с врачанския наркобос Йордан Тонов - Данчо Пръча, Желязков е една от най-едрите риби на наркопазара, попадала ефективно зад решетките. Както е известно обаче, той е на доста лек режим и често излиза в отпуск за добро поведение.

Лихвари
Собственикът на обрания в началото на май трезор на столичния бул. Евлоги Георгиев Борислав Ралчев остава окончателно в ареста, реши в четвъртък (14 юли) Софийският апелативен съд. Той е обвинен в незаконна банкова дейност, тъй като след обира множество негови клиенти разказаха на следователите, че са му давали пари срещу сериозна лихва, но в крайна сметка нито им е изплатил лихвите, нито им е върнал парите. От прокуратурата обясниха, че по делото се работи интензивно и все още се разпитват свидетели. Това накара съдът да реши, че ако бъде пуснат на свобода, Ралчев може да повлияе на разследването. Самият той определи задържането и делото си като правен абсурд и помоли магистратите да му наложат по-лека мярка за неотклонение, за да има възможност да запази останалото си имущество.

Проверка
Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще изпрати материалите за заместник-председателя на Окръжния съд в Перник Виктор Георгиев на местната прокуратура. ВСС смята, че трябва да се извърши проверка с оглед извършено престъпление по чл.286 от НК - набедяване. Скандалната история около магистрата беше раздухана от столичен вестник. Двайсет и две годишна студентка твърди, че той оказал върху нея сексуален тормоз. Етичната комисия е изслушала съдия Георгиев и още едно лице, свързано със случая. След като приключи с проверката си, пернишката прокуратура ще трябва да изпрати резултатите на ВСС, който да прецени какви действия да се предприемат.

жалба
Двама 80-годишни пенсионери от Пазарджик са подали иск в Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради незаконна такса смет. Жалбата им е приета и предстои разглеждане на делото. Преди това двамата са осъдили община Пазарджик на две инстанции у нас - Пазарджишкия административен съд и Върховния административен съд. Претенциите им са, че таксата се определя върху данъчната стойност на имота, а не според количеството на битовите отпадъци. Местният общински съвет обаче 2 години не променя начина на изчисление. Шефът на общинския съвет в Пазарджик Георги Йорданов заяви, че наредбата за такса смет не може и няма да бъде отменена. Определянето й не е проблем само на Пазарджик, коментира Йорданов. Той припомни, че омбудсманът Константин Пенчев е сезирал парламента за промяна на закона, с което проблемът може да бъде решен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във