Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Морал по никое време

В първия работен ден на новия парламент ДПС извади етническата карта и цака здраво в игра срещу доскорошния си партньор в управлението - БСП. При това по начин, който никой не очакваше - грубо, безцеремонно и в гръб. Въпросът е защо сега и защо така злобно, след като по сринатия си противник не рита дори ГЕРБ - очевидно следвайки логиката, че на умряло куче нож няма защо да се вади.
ДПС обаче го направи - като внесе в парламента законопроект за изменение в Наказателния кодекс и поиска да падне давността за наказателно преследване за престъпления по няколко раздела в НК, свързани с т. нар. възродителен процес. Но същината на законопроекта съвсем не се изчерпва с тази страница от историята, която наистина е срамна за държавата. Защото с него бе поискано да падне давността и за престъпленията, извършени по политически причини от комунистическия режим след 9 септември 1944 година. А това вече е удар под кръста срещу доскорошния партньор, при това жесток.

За какво става дума? В Наказателния кодекс има два вида давност: за наказателно преследване и за изтърпяване на вече наложена присъда. След изтичането им, ако е извършено престъпление, деецът няма да бъде осъден за него, а ако е осъден - няма да го изтърпи. Сроковете са достатъчно дълги - за някои престъпления те се изчисляват в десетилетия. А логиката за съществуването на тази давност е, че държавата е виновна за собственото си бездействие и няма как да търси отговорност за него от друг дори ако той е извършил престъпление - наказанието е справедливо не само когато е наложено, а и когато е наложено навреме.

В момента НК не допуска погасяване по давност на наказателното преследване само за един вид престъпления: срещу мира и човечеството. Това е така по цял свят, защото това са престъпления, за които международната общност е приела, че противоречат на самата човешка същност. ДПС обаче предлага към тях да се притурят и престъпленията от възродителния процес и тези след 9 септември 1944 година. А това на практика ще означава да се даде възможност да се образуват камара нови дела, с които днес, 70 години по-късно, да се търси отговорност за убийства, телесни повреди, престъпления срещу стопанството, срещу политическите права на гражданите и вероизповеданията и др. Ако извършителите им са все още живи, разбира се.

ДПС мотивира искането си със стремежа си към една, макар и закъсняла справедливост. Именно заради изтеклата абсолютна давност бе прекратено делото за лагерите, а подобна съдба всеки момент ще споходи и делото за възродителния процес, образувано през 1991 г. срещу Тодор Живков, Димитър Стоянов и Георги Атанасов, припомнят вносителите на законопроекта.

Цитира се и решение на съдията Румен Ненков, според когото няма пречка изтеклата вече давност да се "възкреси" по законодателен път. Забраната за създаване на наказателни норми с обратно действие се отнася за деяния, които не са съставлявали престъпление по време на извършването им, а всяко едно от деянията в предлагания от нас законопроект е било престъпление и по тогавашния НК, който е действал по време на извършването им, мотивират се вносителите.

Най-силно впечатление в проекта обаче прави следният пасаж: "Тези деяния са били проява на масов терор, започнал след 9 септември 1944 година. Десетки хиляди са били избивани, изтезавани, изселвани по особено жесток начин в затвори, концентрационни лагери и на различни други места по политически и етнически причини, поради войнстващ атеизъм и други. Престъпленията трябва да получат своето наказание от съда, за да бъде защитен общественият морал", се твърди в мотивите към законопроекта, подписан и от лидера на ДПС Лютви Местан.

Вероятно голяма част от българите, чиито бащи и дядовци са изгнили по лагерите на комунистическия режим, със сигурност ще поискат това възмездие, при това съвсем справедливо - престъпленията на комунистическия режим са безспорни точно толкова, колкото и гаврата с хилядите турци, прогонени с по една бохча на гърба оттатък границата.
Но все някой от тези изстрадали хора би могъл да се сети и да попита: а не знаеше ли Местан всичко това, когато се целуваше със Станишев на Орлов мост? Защото, ако е знаел, чии права и свободи е защитавал тогава и чии - сега?

Но по-важното е защо точно сега в ДПС си спомниха за обществения морал. Опитът сочи, че в действията на тази партия никога не е имало нищо случайно. И явно разривът между доскорошните партньори е твърде дълбок, много повече, отколкото и двете страни си позволиха да покажат дори и в най-разгорещения скандал, избухнал помежду им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във