Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР мълчи за криминалната регистрация на Цветанов

Крайно време е някой от МВР да каже "криминално проявен" ли е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, или не? Според всички правила в държавата той отдавна вече би трябвало да има полицейска регистрация и да са му снети отпечатъци, да е фотографиран "за спомен" и да са му взети ДНК проби. Най-малкото защото срещу него има повдигнати вече три обвинения за престъпления от общ характер, две от които дори са внесени в съда, плюс четена от първа съдебна инстанция осъдителна присъда.

При наличието дори само на едно от всичките тези обстоятелства полицията е задължена да го регистрира - поне така пише в Наредба Iз-701 от 17.03.2011 г., подписана от същия този Цветанов, но в качеството му на вътрешен министър. Именно тя урежда регистрацията на "криминално проявените лица". А всякакви оправдания, че видите ли, "лицето било с имунитет", не важат -дори само заради факта, че имаше предостатъчно време, в което Цветанов нямаше такава закрила.

Не че сме очаквали чудеса, но все пак направихме опит да попитаме в МВР дали случайно не са си свършили работата и да са взели, че да са направили  криминалната регистрация на лицето Цветан Генчев Цветанов. Но това се оказа тайна, пазена по-здраво и от рецептата за Кока-Кола. "Не можем да ви отговорим", беше моменталната реакция в пресцентъра на МВР, въпреки опитите ни да ги убедим, че като публична фигура Цветанов се ползва с далеч по-нисък праг на защита от подобни въпроси - поне според европейските норми и съдебна практика.

Да припомним историята, заради която тръгнахме да питаме: прокуратурата повдигна първото обвинение срещу Цветанов още на 11 юни 2013 г. за допустителство по служба във връзка с гръмовния скандал около подслушването със специалните мобилни "кечъри". Веднага след това бе изпратена информация в МВР, за да го регистрират, като му снемат отпечатъци и ДНК-проби, да го снимат и да го "заведат" в картотеката на кримиконтингента - такива са правилата както в закона, така и по споменатата наредба Iз-701 от 17.03.2011 година.
Цветанов обаче отказа да бъде регистриран. При това с емблематични  мотиви: защото изведнъж заподозря, че собствената му наредба противоречи на конституцията и Конвенцията за защита на правата на човека. Стана голям скандал, в разгара на който полицейският инспектор Николай Кръчмаров издаде разпореждане Цветанов да не възпрепятства действията по регистрацията си. Отделно на бившия вицепремиер бе съставен и акт за административно нарушение заради неизпълнение на това разпореждане, защото Цветанов продължава да се дърпа. А за неизпълнение на полицейско разпореждане законът предвижда до 500 лв. глоба.

Всичко казано дотук влиза в стандартната практика - прилага се в цялата страна срещу всички обвиняеми, които отказват да бъдат вписани в полицейските регистри, а те са много, Цветанов далеч не е уникат. Във всички случаи се пишат разпореждания, а ако неизпълнението продължи - се налагат глоби. В сайтовете на съдилищата могат да се намерят достатъчно аналогични случаи. Практиката, поне в решенията, които ние открихме, е абсолютно еднозначна: отказът на криминално проявени лица да им бъде извършена регистрация се третира като нарушение на закона и наложените за това санкции се потвърждават като законосъобразни и правилно наложени. Но с едно изключение: за да бъде доказан отказът, полицаите са съставяли нарочни протоколи или са писали докладни записки, в които са описвали действията или бездействията на "лицата" като Цветанов. А тук такова описание изобщо няма.

И именно това е козът в полза на Цветанов. Още миналата година той подаде жалба пред Административния съд  в София-град.  Само че не срещу наредбата, която е подписал и която според самия него противоречи на конституцията, а срещу  полицейското разпореждане да не пречи на изпълнението й. На 15 ноември 2013 г. състав на Административен съд - София град, отсъди, че Цветанов е прав. Защото се оказа, че в разпореждането "не се съдържа описание на фактите по случая, на поведението на лицето, което да е пречка за осъществяване на полицейските правомощия". С други думи - не е написано с какви точно действия или бездействия Цветанов е попречил на органите да го регистрират.  А без такова описание съдът не може да прецени дали е имало основание разпореждането да бъде издадено, или не. При това положение съвсем логично е отменено.

Най-големият каламбур в историята е, че макар да е спечелил делото, Цветанов продължи да обжалва, само че пред ВАС. Та се наложи на 27 октомври тази година. Върховният административен съд да му припомни, че след като някой е спечелил дело, той няма интерес да обжалва благоприятното за него решение.  

Каква е била целта на подобно протакане  можем само да гадаем. Още повече че в цялото това съдебно размотаване няма никакъв здрав смисъл - то по никакъв начин не препятства полицейската регистрация на Цветанов, защото наредбата си е в сила, тя никога не е била атакувана и продължава да задължава органите на МВР да си свършат работата. Или - независимо от делата, през цялото време полицията е била все така длъжна да  впише Цветанов в регистъра на кримиконтингента, както в първия ден през юни 2013 г., когато е получено съобщението за обвинението му.
С две думи: ако Цветанов не е регистриран, това значи, че някой просто не си е свършил работата - не си е изпълнил задълженията според наредбата. Това значи, че виновният ще подлежи на дисциплинарно наказание за неизпълнение на служебни задължения, а току-виж някой се сетил да му потърси и наказателна отговорност за престъпление по служба. Затова въпросът  регистриран ли е все пак бившият вицепремиер, или не, засяга доста длъжностни лица. И ако е второто: има ли виновен и как ще бъде наказан. Не че очакваме някакъв отговор...

Facebook logo
Бъдете с нас и във