Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЖЕСТОКО

Във вторник сутринта в Китай бяха екзекутирани двама бивши заместник-кметове на икономически процъфтяващи градове, осъдени за милиони долари подкупи. Наказанието бе изпълнено в същия ден, в който Върховният съд потвърди смъртните им присъди.
Единият от двамата заместник-градоначалници беше осъден за корупция, за злоупотреба с власт и за присвояване на държавни средства през тази година. Другият вземал подкупи през недалечната 2008 година. Освен суровите наказания, прави впечатление и скоростта, с която действа китайската прокуратура.
Ние сме на другия полюс. Не че призоваваме да се избесят всички корумпирани кметове - дето се казва няма да ни стигне въжето. Но в България обстоятелството, че си обвиняем или подсъдим не само че не ти пречи да си във властта, но и сякаш се превръща в допълнителен стимул за мнозина да се стремят към някой важен пост. Напоследък няма партия, която да не предлага поне един кандидат за кмет в предстоящите тази година избори, който да не е имал взимане даване с Темида.
Нещо повече. Едва ли има държава, в която спрягания за най-голям престъпник се кандидатира за президент.
Но за всичко това не са виновни тези политици или кандидат политици. Вината е на мудното правораздаване - докато осъдят някого или го оправдаят, като нищо може да изкара няколко мандата във властта. Така че ако ще внасяме магистрати от чужбина, както предлагат някои, нека да са от Китай. Може и да ускорят процесите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във