Параграф22 Weekly

Относителността като диагноза

В очакване на доклада

Председателстващият ВСС Христо Иванов очаква появата на главния прокурор Сотир Цацаров, за да го пита тревожно за диагнозата на съдебната система.

Изчезването на тефтерчетата на бившия председател на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов и неслучайното разпределение на делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка са "тежки медицински показатели" за съдебната система. А фактът, че са станали в един ден, понеделник (10 ноември) е въпрос на общата теория на относителността, на който Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата трябва да намерят обяснение. Но каквото и да отговори, е ясно, че има "огромен системен проблем на безхаберие относно елементарната сигурност на системата". Заради такива проблеми януарският доклад на Европейската комисия ще е "обективно негативен" и въобще няма смисъл да се търси начин за смекчаването му.

С тези констатации продължи тази седмица мелодрамата между правосъдния министър Христо Иванов и съдебната власт. Иванов подсили ефекта с обещанието да напусне поста, ако липсва воля за съдебна реформа. И увери, че представената от него в Брюксел точно преди да стане част от кабинета "Борисов-2" стратегия за съдебна реформа не била причина да остане начело на правосъдното ведомство. Той нямал намерение да я носи лично там, но го поканили и нямало как да откаже.  

Главният прокурор Сотир Цацаров влезе в ролята си на ядосан от медийните изяви на Иванов и показа, че също разбира от медии. Пред тях той скастри министъра по време на заседанието на ВСС в сряда. С призива да не си говорят чрез средствата за масова информация шефът на държавното обвинение представи обстоятелствата по случая с тефтерчетата на Златанов точно в обратната светлина. Ставало въпрос за криминален случай, в който той не виждал никаква теория на конспирацията. А аргументът на министъра, че въпросът за подхода към такива важни дела ще бъде поставен и от Европейската комисия, Цацаров затапи с мнението, че едва ли тя ще се занимава с "кражбата на един бележник". Колкото до предстоящия доклад, главният прокурор знаел, че няма да е лесен, но не искал да слуша, че ще е изцяло негативен, защото това означавало "да престанем да работим". 

В четвъртък пък Христо Иванов обясни пак пред медиите, че противопоставянето между него и Цацаров се преувеличава и той нямал намерение да търси сметка на главния прокурор. Е, прехвърчали искри по границата между властите, но това било нормално и здравословно за демокрацията. Целта била да се осигурят реформите, а не да се прави шоу в стил "Биг брадър".

Шоуто е обаче налице. Става все по-ясно, че въпросните искри и образи са част от постановка под режисурата на премиера Бойко Борисов. Както обикновено, той си пада по играта на лошото и доброто ченге, които поотделно наставлява и контролира. Стенограмата на заседанието на Министерския съвет тази седмица (които заседания сами по себе си Борисов разбира като еднолично шоу) показа каква ще е ролята на правосъдния министър - да сипе пробрюкселски новоговор, та белким изпързаляме някого, че ще правим съдебна реформа.  Премиерът пита "това ли е правосъдие", осведомява министъра си, че "хората питат как може", след което го моли да пита прокуратурата "не с намеса, а с тревога" как стават тия неща. 

А Христо Иванов отговаря от време на време чинно: "Съвсем сте прав, господин премиер!" Което кара интернет форумите да питат кога е искрен. Дали сега, или преди година по време на протестите срещу кабинета "Орешарски". На 4 септември 2013 г. той произнася паметната фраза: “Ако протестът наистина е срещу мафията, това значи, че е и срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ като модел на партийно строителство и управление”. Как един протестър и радетел за европейски стандарти в правосъдието прави съдебна реформа в кабинет, доминиран от мафиоти, е въпрос на общата теория на относителността. И е тежък медицински показател за политическата система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във