Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седмицата

Арест

Специализираният апелативен съд реши в четвъртък (13 ноември) да наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на митничаря Димитър Шопов от ГКПП - Лесово. На предишното заседание по делото спецсъдът пусна от ареста без никаква мярка за неотклонение Шопов и остави останалите четирима митничари в ареста. Сега спецмагистратите отмениха предишното си решение, като определението е окончателно и не подлежи на обжалване, тъй като са налице доказателства за участието му в престъплението. В секретните материали по делото има факти, че е имало среща между него и шефа му Димитър Колев, при която Шопов му е предал плик. Според доказателствата парите от корупционни действия на митничарите са предавани на шефа им.
Налице е реална опасност от извършване на ново престъпление, като има и опасност лицата да въздействат върху показанията на вече разпитани свидетели, както и на такива, които предстои да бъдат разпитани. Поради това адекватната мярка за неотклонение е "задържане под стража", отсякоха съдиите.

 

Полза

Близо 1 млн. лв. от недекларирани валути отсъди Районна прокуратура - Сливница в полза държавата. За времето от 4 ноември 2014  до 7 ноември 2014 г. прокурорите от Сливница съвместно с разследващите митнически инспектори при Столичната митница са образували, разследвали и приключили три незабавни производства за престъпления относно вноса, износа и други действия с валутни ценности по смисъла на чл.251, ал.І от НК. Всички незабавни производства са внесени в съда и по тях са постановени осъдителни присъди, които са влезли в законна сила. В резултат на ефективното и бързо разследване в полза на държавата са отнети недекларираните валути – 459 150 евро и 50 300 щ. долара, чиято левова равностойност е 957 759.95 български лева.

 

Спецмерки

Евродепутатът Илияна Йотова поиска нови мерки за сигурност на сухопътните граници на ЕС. Специалните мерки бяха поискани на международна конференция в Рим, организирана от Агенцията за защита на човешките права. Те са продиктувани от засиления  миграционен натиск, заяви на форума заместник-председателката на комисията по вътрешна сигурност на Европейския парламент.
Тя посочи, че политиката в областта на миграцията се превръща в четвъртата по важност в Европа след финансовата, икономическата и социалната, но определено влияе върху всички тях. Според Йотова бежанският натиск на границата между България и Турция изисква специални операции, подобно на тези за Средиземно море. Вниманието на европейските институции и на държавите членки сега е насочено към ситуацията в Средиземно море, но не по-малки са проблемите за страни като България, Гърция, Кипър, в които влязоха огромен брой бежанци, най-вече от Сирия. Посрещането, настаняването и обработката на документите, борбата с каналджийството изискват огромни усилия, които могат да бъдат успешни само ако се решават съвместно с европейските служби за сигурност и с помощта на останалите страни, посочи Йотова.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във