Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Седмицата

Мерки

България взима спешни мерки по повод критиките на Европейския комитет за прекратяване на изтезанията за унизително отношение и насилие към арестуваните и лишените от свобода у нас, заяви в четвъртък (26 март) заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов по време на откриването на новият следствен арест в Бургаския затвор. В момента се подготвят промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, които ще отговорят на критиките към България за насилие от страна на персонала в затворите, както и  между самите затворници. Обвиненията към България са и за корупция в местата за изтърпяване на наказанията, уточни заместник-министър Янкулов. Той подчерта, че част от мерките по повод обвиненията на Комитета са уволненията през изминалата седмица на директорите на Бургаския и Софийския затвор, както и на шефа на Поправителния дом в Бойчиновци.

Показания

Бившият премиер Пламен Орешарски даде в четвъртък (26 март) показания по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко. Както е известно Георгиев е обвиняем за осем договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Скандалът през 2008 г. доведе до спиране на 115.4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. По това време Орешарски беше финансов министър в правителството на тройната коалиция. Пред Софийския градски съд той обясни, че ЕК била притеснена от негативните публикации около скандала и за това как се управлява пътният фонд. Такива били и аргументите за спиране на европейските пари. Според него случаят приключил с оставката на Веселин Георгиев, който дал обяснения по аферата пред управителния съвет на пътния фонд. "Данни за щети и кражби не са констатирани", заяви Орешарски.

Контрабанда

В района на Дунав мост-2  митничари от Лом спрели за проверка товарен  микробус,  който теглел автоплатформа с чуждестранна регистрация и пътувал за Испания. В микробуса пътували двама българи. При проверката митническите служители открили, че между пътеките на платформата има специално изграден тайник тип "двоен под". Тайникът бил пълен с 1200 кутии цигари от марките „Президент " и „Карелия Слимс ", всичките без български акцизен бандерол. Случаят е поет от  разследващ митнически инспектор, образувано е досъдебно производство по описа на Митница Лом.

Гаранция

Пловдивският апелативен съд освободи в четвъртък (26 март) под гаранция от 5000 лв. началника на митницата в Свиленград Тодор Караиванов. Решението на съда не подлежи на обжалване. Мотивите са, че няма опасност Караиванов да извърши престъпление, тъй като е отстранен от длъжност и лишен от възможността да върши такива деяния. Няма опасност и да се укрие, тъй като е регистриран на постоянния си адрес, на който живее. Според съдебния състав Караиванов е трудово ангажиран човек с висок професионален статус. В съдебната зала Караиванов се оплака, че 60 дни е в ареста, от които само 25 - в самостоятелна килия. През останалото време той е бил заедно с наркотрафиканти и престъпници. Дискредитирането е по-силно от смъртта, заяви Караиванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във