Параграф22 Weekly

§22 Анализи

По-кротко с медиите!

Още с първото си публично действие за попълване масата на несъстоятелността на Корпоративна търговска банка синдиците й предизвикаха скандал. И такива случаи ще има тепърва много, независимо дали акциите се провеждат съгласно буквата на закона, или в разрез с нея. Причините за тези взривоопасни сблъсъци са две. Първата е, че синдиците ще посягат на работещи и апетитни активи, каквито са повечето кредитирани от КТБ предприятия. А втората е, че всяко подобно действие е предварително белязано с недоверие и подозрение за изпълнение на поредната поръчка във войната срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев.

В сряда (29 април) станахме свидетели на екшън пред сградата на ТВ 7 и NEWS7 на столичния бул. "Цар Борис III". Причината - опит на частен съдебен изпълнител да изземе техниката на телевизията, заложена като обезпечение на получен от КТБ кредит. В случая длъжникът не плаща (включително и по постигнато с кредитора споразумение за разсрочване на изпълнението), кредитът му към КТБ е изискуем и синдиците искат парите, с които да попълнят масата на несъстоятелността.

От МВР също твърдят, че са си свършили работата и всички техни действия са "нормативно обосновани". От вътрешното ведомство побързаха да минимизират ефекта от прекаленото полицейско присъствие с обяснението, че първоначално били предвидени минимален брой полицейски служители, които да осигурят непосредствено съдействие. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова уточни, че става въпрос за петима служители и че медиите също са равни пред закона. Дотук също не възразяваме, въпреки че МВР се самоопроверга. Отговарящите за операцията подадоха оставки. Заместник-директор на СДВР Радослав Сотиров и началникът на Шесто РПУ Иван Пепелджийски признават за "превишени мерки, които са създали напрежение".

Питаме обаче това, което питат и други медии редом с колегите от ТВ 7 - защо полицейското присъствие нарасна повече от десетократно. Вярно, нямаше силови действия, но пък имаше ли вероятност журналистите да преминат към такива? Толкова опасен ли е опитът им да направят жива верига с единствената цел да запазят работата си, в основата на която е свободата на словото? Питаме също защо частният съдебен изпълнител Неделчо Митев и работещата за синдиците Кристина Димитрова решиха принудителното изпълнение да започне с изземване на сървърите, щом като те са едва на 130-о място в списъка на описаните вещи. Не че изземването на посочените на първа позиция 50 камери не би блокирало дейността на медията, но в подобни случаи дяволът е винаги в подробностите.

Интересно ни е също по каква линия въпросната Кристина Димитрова се оказа в центъра на несъстоятелността на КТБ, след като е завършила право през 2010 г., вписана е като адвокат в началото на 2013 г., а вече работи по най-големия и сложен финансов проблем в държавата. И как така е едновременно адвокат и председател на управителния съвет на Съюза на юрисконсултите в България, щом като уставът му изисква да работи като юрисконсулт, за да членува в него. Това означава да е в трудово правоотношение с определен работодател, което пък не позволява да е адвокат.

За пореден път се дивим и на намесата на премиера Бойко Борисов, който влезе в коронната си роля на доброто ченге, нареждайки на вицето си Румяна Бъчварова да провери кой е изпратил толкова униформени и да намали рязко присъствието им, като "остави един полицай там".

Същественото е и друго - вместо да вдъхне доверие в действията по съдебното изпълнение, Борисов подхрани подозренията в тяхната безпристрастност. Включвайки се в ефира на ТВ 7, той нарече ставащото "панаир", който не бил "в синхрон с моето управление, нито е в синхрон със сигурността и спокойствието, което цари в държавата". Най-мразел подобни неща - да се струпва полиция по подобни случаи. Държавата не трябвало да се намесва в един частен съдебен спор, а журналистите бяха посъветвани: "Идете и си оправете бакиите!" След което не скри, че продължава да има зъб на медията заради акциите пред дома му от миналата година.

Когато му напомниха, че те са дело на бившия шеф на телевизията Николай Бареков, Борисов контрира с думите: "Вие, ако бяхте журналисти с етика, тогава щяхте да напуснете и щяхте да направите това, което правите сега." На пръв поглед силен коз, направо затапващ. Но дали е така? Та нима всички тогава не бяха наясно, че бакиите и простотиите бяха дело именно на Бареков, който навремето се изживяваше като пиар на сегашния премиер. И ако по неведоми причини някой му осигурява извънземна кариера, длъжни ли са журналистите да зарежат професията и хляба си заради чужди простотии и бакии? Те, значи, да го направят заради етиката, а Борисов да го прави единствено за да катери върховете на държавната йерархия. 

Ами ако се окаже, че наистина става въпрос за поредната схема с цел удар срещу нарочения за обществен враг №1 Цветан Василев. Не изглежда толкова странна версията за опит да бъде провалена предстояща сделка за продажбата на медийната група, за която се говори, че е под негов контрол. Първо НАП наложи обезпечителни мерки върху акциите на "ТВ Седем" ЕАД с оглед очаквано публично задължение на неговия собственик "Краун медиа".  След което синдиците на КТБ пристъпват към принудително изпълнение. И всичко това се случва точно когато се появи информация, че телевизията ще бъде купена от гръцкия бизнесмен Янис Карагиоргис, който бил дори представен на екипа. Остава само да попитаме какво ще спечели държавата от проваляне на подобна инвестиция.

 

 

Бойко Борисов:

"Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и TV7. Призовавам за спазване на законността и обществения ред.
Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си, които са вследствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано.
Очаквам Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията за това, че дейността й се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение. Винаги съм подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. Само законът ще ни даде свобода, нека го спазваме всички!
"

Facebook logo
Бъдете с нас и във