Параграф22 Weekly

По света, но не и у нас:

Wanted!

Братя Избегалеви
S 250 4787f8f2 a1ed 49df 85d7 68d81ae38cb3
S 250 9255493d 2de7 454c bde6 9ed5646d1680

Има някаква лека неразбория около издирваните български престъпници - някои от тях присъстват в списъка на търсените с червена бюлетина на Интерпол, но ги няма в списъка на укриващите се лица в сайта на Главна дирекция "Национална полиция", други пък са в списъка на Европол, но сякаш не съществуват за МВР като бегълци.

 

Двама са българите, които са сред най-издирваните престъпници в ЕС - Антон Живков Петковски и Светлозар Валентинов Стоилов. Двойният убиец Антон Петковски – Нашко от Сандански е с доживотна присъда заради убийствата на собственика на комплекс "Космос" в Благоевград Ангел Христов и на съучастника си Емил Николов-Мъдака. Петковски остави след себе си мълвата, че е един от най-изпечените килъри у нас. Той беше разкрит след близо двегодишно разследване, като криминалистите го "заковаха" с ДНК-експертиза. Въпреки това Нашко избяга ден преди потвърждаване на доживотната му присъда на 10 октомври 2012 година и до ден днешен се издирва под дърво и камък. По дирите му са Европол, Интерпол, а от 29 март 2019 г. Нашко фигурира и в сайта "Укриват се" на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Същото обаче не може да се каже за другарят му по съдба, 34-годишният Светлозар Валентинов Стоилов. Той е издирван с червена бюлетина на Интерпол за убийството на студента по медицина Стоян Балтов пред софийското заведение "Амнезия" през далечната 2008 година. Европол също го търси, засега неуспешно. Убиецът от "Амнезия" обаче очевидно не представлява интерес за МВР, защото не го виждаме в списъка на укриващите се лица на националната полиция. Въпреки че Софийски градски съд му постанови 18-годишна присъда за убийството на Стоян Балтов.

Странно е също, че

двама от най-известните български престъпници,

осъдени съответно на 4 и 5 години за организирана престъпност, ги няма в изброените от ГДНП бегълци от правосъдие. Става дума за дупнишките душмани Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, които са с потвърдени от Върховния касационен съд присъди, но след като духнаха под носа на прокуратурата, се сдобиха с прякора братята Избегалеви. И още един странен факт - докато данните и снимката на Пламен Галев се появяват в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол, търсенето на Ангел Христов не дава резултат.

Братя Избегалеви ги няма и в списъка на Европол. Въпреки проекта Европейска мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) на европейската полицейска организация, който има за цел да увеличи сигурността в ЕС, като подобри ефективността при проследяването и задържането на международно издирвани престъпници, извършили тежки престъпления. Както сочи Европол, ENFAST е мрежа от полицейски служители, които са на разположение 24/7. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест, а в помощ на дейността им е създаден и специален уебсайт.

Общо

22 държави членки на ЕС са подбрали едни от най-търсените бегълци,

които да бъдат включени в кампанията ENFAST в платформата www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. В подбраните там истории лицето на беглеца е покрито с пълна маска, която постепенно пада, докато историята на извършеното от него престъпление се развива.

Инициативата цели да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът на организаторите показва, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

От ENFAST твърдят, че този подход се е оказал успешен. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта през 2016 г. са били задържани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

МВР също действа в тази посока, но с далеч по-малка ефективност. Вътрешното ведомство се разтърча в дните около издирването на шесторния убиец от Нови Искър Росен Ангелов през януари 2018 година. Тогава прокуратурата тиражира информация, че освен Ангелов, на свобода са общо 925 престъпници, които са с присъди, но не са в затвора. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров призна, че има изключително ниска ефективност при издирването и правоприлагането в тези случаи. И предложи няколко идеи, за да компенсира пропуските, сред които създаването на специализиран общо достъпен сайт "Издирва се" на МВР.

Сайтът трябваше да съдържа

данни, включително и снимки, на всички издирвани от МВР лица

- не само на бегълците от правосъдие, а и на обявените за издирване по молба на техни близки, както и изчезнали лица. Препоръката на Цацаров беше изпълнена половинчато - в страницата на ГДНП, под рубриката "Укриват се", като в нея са вкарани само лица с присъди и бегълци от затвора.

От създаването й досега, бройката на обявените за укриващи е все около 30-тина души. За последно в списъка са тиражирани снимките на 29 души, сред които както стана ясно, кой знае защо не фигурират дупнишките братя Избегалеви. Но пък сред изброените четем имената на Радослав Колев и Красимир Тончев. Първият стана популярен покрай прочутото бягство от Софийския централен затвор през април 2018 г., организирано от авера му Владимир Пелов. В началото на юни с.г. Пелов бе разстрелян с три куршума в Ботевград. Колегата му Колев обаче така и не бе открит до ден днешен.

В списъка "Укриват се" все още се мъдри и името на Красимир Тончев, който също се прочу през пролетта на 2018 г. покрай скандалите около бягството. Личният му принос се състоеше в това, че осмя по невиждан начин безпомощността на МВР да издирва бегълци от правосъдието. Тончев написа в страницата на СДВР под собствената си снимка с информация за издирването му номера на мобилния си телефон и покани полицаите да му се обадят. Тогава от столичната дирекция коментираха в страницата си във Фейсбук, че са се свързали с Тончев.  I'll be back, отговорил Тончев. И полицията до ден днешен го очаква...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във