Параграф22 Daily

§22 Анализи

След дъжд - качулка!

Има една шега, че опитът е нещо което получаваш когато вече не ти е нужно. Съкровищницата на български фолклор пази по този повод една прекрасна пословица: след дъжд-качулка! Ала кой да чете!?

След като новата 2021 -а ни тръгна по вода и от небето в продължение на дни се изсипваха тонове дъжд, вътрешното ведомство се сети, че му липсва инструкция, според която ефективно да действа в условията на природни бедствия. Метеоролозите предупреждава за силни дъждове и се оказаха прави. Както винаги обаче властите- на държавно, областно и общинско ниво, се оказаха неподготвени и изненадани.

Неспирните дъждове доведоха до свлачища, наводнения, блокиране на пътища, спиране на тока. Без електрозахранване останаха селища в Монтанско, в общините Георги Дамяново, Берковица , Чипровци, Вършец, в Софийска област, Видинско. 

Бургаско направо потъна, като там отчетеното количество дъжд бе 142 литра на кв.метър. Затворени бяха основни пътища, един язовир и реките Маринка, Отманлийска и Изворска преляха. Това доведе до евакуацията на хората от вилно селище Черниците, и обявяване на частично бедствено положение на територията на село Равадиново край Созопол.

Проходът "Хаинбоаз" беше затворен за движение на тежкотоварни превозни средства, образуваха се километрични опашки. Проходът "Петрохан" пък бе блокиран от паднали дървета.

Над 50 къщи в софийското село Петърч и около 10 в Костинброд останаха под вода.

Положението в Нови Искър и населените места в района бе критично. Екипи на Гражданска защита отводняваха къщи и дворове. Най-тежка бе ситуацията в Мировяне, където пострадаха над 30 къщи, залети бяха десетки мазета, дворове и приземни етажи. Превантивно започна отводняването и на язовир „Суходол”. Повишеното ниво на река Искър застраши пътя към София до село Гара Бов, без ток останаха близо 10 села. Сред тях Искрец, Владо Тричков и Бов. В Искрец и Свидня са наводнени дворове и мазета. Стадионът в Своге също е под вода.

Придошлите води на Струма застрашиха газопровода към Гърция. Важни пътища в Благоевградско бяха затворени заради свлачища и срутвания. Десетки малки срутвания се активизираха в Кресненското дефиле, аварийна ситуация възникна по пътя между Банско и Гоце Делчев. Критично бе положението и в Смолянско, частично бедствено положение бе обявено в общините Мадан и Доспат, 11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в Смолян. Подобна бе ситуацията в Хасковско, Момчилградско, язовирите "Студен кладенец" и "Ивайловград" от каскада "Арда" бяха пред преливане. 

Страната се оказа под вода. Слава богу, дъждовете спряха, но природата показа своята мощ на стъписаните местни власти, които действаха според възможностите си. На голямо изпитание бяха подложени пожарникари и спасители от МВР, доброволци от гражданските формирования, обикновени хора.

И ето че след като започнаха да се изчисляват щетите от наводненията, в портала за обществени консултации на Министерския съвет се появи и проект на Инструкция за условията и реда за осъществяване на неотложни аварийно-възстановителни работи, оперативна защита при наводнения и операции по издирване и спасяване, и химическа, биологическа и радиационна защита.

Според мотивите на вносителите, с инструкцията се цели да си изпълнят изискванията на Закона за МВР за регламентиране на условията и реда за осъществяване на неотложни аварийно-възстановителни работи, оперативна защита при наводнения и операции по издирване и спасяване. Освен това проектът е съобразен с промените в Закона за защита при бедствия от 2016 година. 

Тези промени може и да са били наложителни, но някои от тях изглеждат странно, защото дефинират субординацията по време на действията по време на бедствия. Става дума за въвеждането на новата фигура "ръководител на операциите". Проектът на инструкция от своя страна прецизира дейността на фигурата "ръководител на място", който управлява силите и средствата на органите за пожарна безопасност и защита на населението при осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност. Регламентиран е неговият статус при взаимодействието и координацията между частите на единната спасителна система, участващи в в работата в района на бедствие – този ръководител на място преминава под ръководството на определения вече „ръководител на операциите“ или пък направо е определен за "ръководител на операциите“, ако притежава необходимата експертиза и опит в зависимост от характера на бедствието.

Ако новият проект бъде приет, ще отпаднат сега действащите цели четири инструкции -  за неотложни аварийно-възстановителни работи, за оперативна защита при наводнения, за осъществяване на операции по издирване и спасяване, за химическа, биологическа и радиационна защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации. И тогава хаосът, белязал действията на властите по време на януарските наводнения, може би ще бъде овладян. Макар и печален, опитът от тези дни, ще бъде нужен, не на шега.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във