Параграф22 Daily

Бойко Рашков, ден Седми:

Залудо работи, залудо не стой!

"Така се свършиха небето и земята и цялото тяхно войнство. И на седмия ден, като свърши Бог делата, които бе създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които бе създал. И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела...."

Битие 2:1-3

 

Със съзнанието че не е Господ, за да разгради в рамките на месец-два надградените по времето на ГЕРБ корупционни и престъпни схеми в структурите на МВР, служебният вътрешен министър Бойко Рашков все пак показва завидна активност. Дори и на седмия ден от встъпването си в длъжност той не изпусна кадровата метла от ръце, продължавайки подмяната на полицейски началници в страната.

Най-ненадейно, в спиралата на урагана се озова Градът на тепетата, а вихрушката отнесе седмина полицаи от тукашното Трето РПУ, начело с шефа им Самуил Хаджиев. Общо са задържани 12 души, а операцията на Дирекция "Вътрешна сигурност" е разработена по сигнали за извършване на

тежки криминални и длъжностни престъпления,

както и престъпления срещу правосъдието. За издирване са обявени още петима участници в престъпната схема.

"Операцията е подготвяна повече от шест месеца. Става въпрос за извършени тежки криминални престъпления, свързани с наркотици, проституция и приемане на подкупи. В момента текат разпити", лаконично обясни oкръжният прoкурoр на Пловдив Румeн Пoпoв. Той уточни, че образуваното по случая досъдебно производство не бива да се използва за каквито и да било политически цели, защото прокуратурата не се съобразявала с това дали правителството е служебно или постоянно.

Трето РПУ в Пловдив е свързано с доста скандали.

През януари 2020 г. шефът му Никола Симов бе свален от поста с идеята да бъде преместен в Сектор "Видеонаблюдение", но той напусна. Понижаването му се случи след проверка на Дирекция "Инспекторат" във връзка с няколко сигнала срещу него.

Последният бе за пищното парти по случай 50-годишнината на Симов, организирано в Новотел Пловдив. На "скромното тържество" са присъствали около 250 души, а настроението се е грижила фолк-звездата Галена, чиито хонорари рядко падат под 7000 лв. за подобно участие. 

Служители на Трето РПУ бяха в основата на скандално производство за разпространение на наркотици срещу Ангел Кузов, син на местната представителка на "Има такъв народ" Николина Деспотова. Кузов бе арестуван на 8 декември м.г. , а в дома му бяха открити 124 гр. марихуана и около 10 гр. екстази.

Докато ровеше в авгиевите обори под тепетата, Бойко Рашков изненадващо обяви, че е освободил шефа на Столичната дирекция на МВР Георги Хаджиев и го е пратил в жандармерията.

"Не мога да приема, че има ръководител, който е гледал спокойно как се пребиват младежи спокойно под колоните на Министерския съвет. Не можем да сме равнодушни към това. Взимам най-строги мерки, за да се промени стила на работа на тези служители. Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители. И никъде в него не пише, че те могат да пребиват децата по улиците или където и да е. Докато съм министър, ще бъда безкомпромисен. Има и други смени на ръководители на други дирекции в страната", обяви Бойко Рашков.

Малко по-късно стана известно, че експедирането на Георги Хаджиев в жандармерията е и по негово желание. Просто досегашният директор на СДВР явно е усетил накъде ще духне вятъра и

"авансово" е подал заявление за преназначаване

като началник отдел "Физическа защита на лица" в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма".

Според неофиална информация, директорът на ОДМВР- София (т. нар. дирекция на София - област) - комисар Николай Спасов,  също е пожелал да бъде преместен в "Гранична полиция".

Вицепремиерът по сигурността и вътрешния ред е набрал много и на шефовете на ДАНС, ДАТО и ДАР, както "Параграф 22" предсказа още при назначаването му.

ДАНС е трън в петата на Рашков от времето, когато беше председател на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС). Тогава той непрекъснато атакуваше агенцията, че извършва тежки нарушения на Закона за СРС, а държавното обвинение - под командването на Сотир Цацаров и Иван Гешев - раболепно си затваряше очите. Отвори ги само веднъж, и то за секунди -

колкото да "уреди" уволнението

и образуването на дело срещу председателят на Софийския градски съд Владимира Янева.

Според Бойко Рашков това е абсолютно ненормално поведение: Янева е пратена на съд, защото разрешавала незаконни СРС, а дансаджиите, които са ги искали, са невинни като момини сълзи.

Всъщност, шефът на ДАНС Димитър Георгиев е кацнал на мушката на Рашков и по друга една причина: на 7 май си е взел неплатен отпуск, който свършва чак на... 6 септември. Същата процедурна хватка е приложил и председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов.

Официални основания за подобно отсъствие от работа няма. Неофициално, логиката на "специалните куки" донякъде е рационална: след изборите на 11 юли парламентът отново не излъчва постоянно правителство, президентът кани същите министри в следващия служебен кабинет, а после...

ГЕРБ се връща на бял кон във властта.

Председателят на третата деликатна агенция - "Технически операции", Цветан Китов се оказа по-скромен: на 5 май е излязъл в платен отпуск за обучение и се връща на работа на 21 май. И е единственият голям началник, изразил готовност да се яви на червеното килимче.

В сряда (19 май) следобед говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, че същия ден отпускарите дошли в МС с идея за среща с премиера. "Знаете, когато има заседание на МС е изключително натоварено, заради това не е било възможна срещата. Цялата драматизация с шефовете на служби можеше да бъде много по-добре изработена от тяхна страна, ако бяха дошли на срещата през миналата седмица", коментира той.

Стана известно също, че Георгиев и Атанасов са депозирали заявления за прекратяване на отпуските си, а шефът на ДАНС - и оставката си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във