Параграф22 Daily

§22 Анализи

Какво ли стана с парите от ЕС за украинските бежанци?

След проблема с настаняването, дойде и проблем с изхранването на украинските бежанци. По информация на Българското национално радио в три бази край Варна има над 300 души, които са оставени гладни, проблем има и с други близо 400 души в базата на Министерския съвет в "Слънчев бряг", в Рибарица, в Старозагорско, както и на още няколко места в страната. На думи изглежда, че избягалите от войната хора живеят добре и се радват на щедростта на държавата, но всъщност истината е далеч по-грозна:  държавната администрация се провали и за 8 месеца не успя да осигури на тези хора нормални условия.

На 15 ноември правителството реши да удължи срока, на програмата за подпомагане на украинци до 24 февруари и така да избегне поредния хаос с преместването на настанените в хотели към държавните бази. Кабинетът реши в хотелите да останат украинците, които и досега са били там, а към базите да се насочват новопристигналите, като първо те ще минават през центъра в Елхово за оценка на нуждите.

Според данните на портала “България за Украйна”,

от началото на войната в България са влезли близо 845 000 души.

Според статистиката на Върховния комисариат на ООН за бежанците, през периода 5 септември - 5 октомври, от милата ни татковина са си тръгнали над 100 000 души, повечето от които... са се върнали в Украйна.

Към момента

у нас са останали едва 55 000 украински бежанци,

докато хвалбите ни, че тук те живеят далеч по-добре, отколкото в други държави членки на ЕС, продължават да се леят като из ведро.

"България съвсем не е единствената страна, която подхожда гъвкаво по този въпрос. Мога да дам различни примери от Латвия, Полша, Австрия, където също се е налагало промяна в програмите и сравнението с тези страни  по отношение на щедростта към украинските бежанции е изцяло в полза на нашата страна. Защото ние ще продължим да се грижим за това те да имат подслон и храна – основни изисквания от европейската Директива за временна закрила, докато примерно в някои страни, например в Латвия и Полша, тази помощ е била лимитирана до 120 дни от пребиваването“, коментира зам.-министърът на турзма Ирена Георгиева пред „Фокус“.

Като говорим за щедрост, трябва да отбележим, че от пристигането на първите украински бежанци през март до края на октомври

България е изразходвала около 523 милиона лева.

Докато Европейският съюз ни е отпуснал за целта цели... 248 млн. евро. Тоест - чистите държавни разходи за издръжката на бежанците са едни нищо и никакви... 83 милиона лева. Без да броим останалите "икономии", калкулирани заради всеотдайността на доброволците. 

В края на октомври бе съобщено, че България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат от Брюксел допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна. Тези средства са за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да бъдат поверени на граждански организации и местните власти.

На 9 ноември служебното правителство обяви, че отпуска над 6.7 млн. на хотелиерите, настанали украински бежанци през септември. Със средствата ще се изплатят компенсации по общо 300 подадени заявления. Осигурен е и безплатен транспорт с БДЖ. 

Безобразният пропуск е, че при толкова голяма липса на работна ръка от всякакъв вид и характер, държавата не си мръдна пръста, за да интегрира по някакъв начин украинците. По данни на Агенцията по заетостта, едва 9167 души са сключили трудови договори. Огромна част от тях са за ниско квалифицирана сезонна работа, въпреки че

над 65% от бежанците са с доказано висше образование.

Тези хора трудно започват работа заради липсата на грижи за децата, трудностите при легализирането на дипломите и липсата на държавна подкрепа за езикови курсове.

Не е трудно да се досетим, че тези хора нямаше да зависят от държавата, ако имаха работа и собствени доходи. Нямаше да има нужда и от стриктното броене на "щедрите" дневни, които те били получавали.

Това обаче не се случва. А новите пари от ЕС продължават да изтичат по стара нашенска "традиция" - без никаква мисъл и перспектива. Осем месеца след пристигането на първите украинци, единственото, което България продължава да плаща, са хотелите и издръжката на държавните бази. Така украинците стоят без храна, а много българи цъкат с език как те нищо не работят, но се къпят в пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във