Параграф22 Weekly

§22 Анализи

800 ЛЕВА ГЛОБА ЗА ЛИБИЕЦ, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА БЪЛГАРКА

Българска трагедия с либийски привкус приключи с присъда на първа инстанция във вторник. Всъщност приключи само делото, а трагедията на семейството на медицинската сестра Николина Дамянова няма как да бъде прекратена. За разлика от нашите сестри, които се завърнаха живи и здрави след осем години в затвор в Либия, Николина нямаше късмета отново да види родното слънце. Тя загина през 2000 г. при катастрофа на главния път Триполи - Тархуна. Единият виновен беше осъден тази седмица от Софийския градски съд (СГС). Другият избяга от местопроизшествието и досега чезне незнайно къде.
СГС наложи 800 лв. административна глоба на либиеца Абдул Ер Раззак. Съденият задочно Раззак бе признат за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на българката и му бе наложено наказание по чл.78а от Наказателния кодекс (НК).
На 17 ноември 2000 г. Николина Дамянова и още един българин Юлиан Стоянов пътували с лек автомобил, шофиран от Раззак. Според показанията на Юлиан Стоянов ги настигнал фолксваген, който ги ударил. От удара колата, в което се возели, започнала да се преобръща. Пострадалият си спомня, че след като автомобилът спрял, видял, че Николина е жива и се оплаквала от болки в гърдите. Малко след това изпаднал в безсъзнание.
Абдул Ер Раззак незабавно ги закарал в болница, където обаче Николина починала. Именно бързата реакция на либиеца смекчи вината му за злополуката и съответната присъда. Автотехническата експертиза показа, че той е шофирал с около 90 км/ч при разрешени петдесет. Според експерти трагичният завършек щял да бъде избегнат, ако Раззак е карал с позволена скорост. Тогава ударът нямаше да успее да извади от контрол деуто и да го преобърне.
Либиецът трябва да заплати на петимата граждански ищци по 10 000 долара обезщетение по курс 2.29 лв. за долар, колкото е бил в деня на инцидента, както и лихви. Това е далеч по-малко от исканите от всички ищци 1 050 000 щ. долара. Според адвоката им това е нетипично високо за българските условия обезщетение, но били замесени чужди граждани, а в международното право това е нормална сума.
Искането на прокурора беше за три години лишаване от свобода и още толкова за лишаване от право да управлява автомобил. Абдул Ер Раззак трябва да заплати и разноските по делото в размер на 1907 лв., както и хонорар на адвоката на гражданските ищци 5000 лева.
Решението на градския съд чуха лично майката на Николина - Венка Гергова, както и единият й син.
Докато чакаха присъдата, адвокатите на Раззак и на ищците разговаряха непринудено и приятелски пред залата.
Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
Таня Калинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във