Параграф22 Daily

§22 Анализи

809 000 000 лева или по 113 лева на всеки българин струват фалшивите стоки на пазара

809 милиона лева общо или по 113 лева на всеки българин струват загубите от фалшифи стоки и пиратство на година. Също така те могат да бъдат посочени като причина за загубени възможности за отварянето на 17 851 работни места.

През 2018 година има ръст на продажбите на такива продукти в категорията облекло, обувки и козметика у нас. Това показват данните от втората годишна отраслова оценка на икономическото въздействие на фалшифицирането и пиратството, изготвяна от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

Най-голяма е загубата от продажби на фалшиви лекарства у нас. За изминалата година общата им сума се равнява на 302 милиона лева. На второ място със 199 милиона лева е сегмента на облеклата и обувките.

В България годишните загуби поради фалшифициране и пиратство се оценяват на 809 милиона лева, което се равнява на 15,5 % от продажбите в 11-те отрасъла.

Нереализираните продажби в България се оценяват на 15,5 % от всички продажби в 11-те разглеждани отрасъла. Що се отнася до сегментите, в които най-голям дял от продаваните стоки са фалшиви, това са виното и спиртните напитки, и козметиката. Те представляват съответно 17,5% и 17,6% от общо продажбите в тези два отрасъла. Като сума се равняват на съответно 113 и 108 милиона лева.

"В проучването се оценява, че от първия анализ през 2018 г. размерът на нереализираните продажби е намалял във всички проучени отрасли на равнище ЕС, освен в два: облекло, обувни изделия и принадлежности и козметика и лична хигиена", се казва в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във