Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КОЙ ПОДПИСВА ЧЕКОВЕТЕ, ДЖАКСЪН!

Добре, че от време на време у нас дойде някой по-устат чужденец и с три-четири изречения разрита кошерите. Иначе едва ли обикновеният българин щеше да научи какви мисли се въртят из главите на високите ни политици и още по-високите ни магистрати. За близкото и далечно бъдеще на родината, за европеизирането и демократизирането на обществено-политическия живот, за здравната или съдебната реформа. Ако няма да е професор Квинт, който още преди година подкара пиперливата тема за амнистия на изнесените и откраднати милиарди, ще е шефът на Американския комитет за разширяване на НАТО Брус Джаксън. А когато той млъкна - уста отвори Джералд Шиф, който вкратце обобщи Здравната реформа е пълен провал.
Сред гейзерите от публично демонстрирана обида, бликнали тия дни от вси страни, за пореден път една трайна тенденция придоби плът и кръв: част от българските политици и магистрати не знаят как да се държат в обществото и са отчайващо далеч от елементарните правила на безплатния маркетинг и реклама. И само чакат някой да ги бъзне, за да скочат трупешката върху противника и да му смачкат главата с тежко подкованите си чепици.
Ако трябва да обобщим тъй наречения скандал, предизвикан от Брус Джаксън, картинката изглежда така.
Първо: никак не е сигурно, че той е казал онова, за което е обвиняван. Тоест - че главният прокурор е пречка за приемането ни в НАТО; че прокуратурата не работи, защото не е обвинила нито един член на кабинета в корупция и тъй нататък. Това, че скандалното интервю е излъчено по американската телевизия Би Ти Ви, също не е никаква гаранция за качествен превод. Съдете сами: според Би Ти Ви един от най-популярните кечисти е Трите Хикса (на английски се произнася Трипъл Екс и се пише ХХХ). Според текста на американския коментатор обаче той се казва Трипъл Ейдж и се пише ННН.
Второ: Брус Джаксън пристига в България като представител на една неправителствена организация и в качеството си на такъв той може да си приказва каквото си ще. Да оценява съдебната ни реформа както сметне за необходимо и да разтяга локумите за 7-годишния мандат и абсолютната (и безконтролна) недосегаемост на главния прокурор колкото му душа иска. Българската конституция и Законът за съдебната власт са публични документи и всеки има право да мисли за тях каквото си ще. А къде, пред кого и дали изобщо ще сподели мислите - това вече е въпрос на лично или фирмено (най-общо казано) възпитание.
Трето: всичко онова, което Брус Джаксън каза, отдавна не е тайна за никого по света. И ако някой от обидените реши да се поограмоти малко повече по темата - нека види евродокладите за напредъка на България в процеса на присъединяване към ЕС за 2000 и 2001 г. или докладите и стенограмите на неколкостотин (поне) симпозиуми, конференции и семинари, проведени у нас през последните седем-осем години. Най-малко две трети от тях са посветени на корупцията в съдебната система; на професионалната недостатъчност (меко казано) на съдиите, следователите и прокурорите; на пълното отсъствие на механизми за контрол върху работата на магистратите и категоричното нежелание на самите магистрати такива механизми да бъдат изработени.
Четвърто: някак семпло продължават да звучат лозунгите от типа България е суверенна държава, какво си позволява тоя (Брус Джаксън). Защото, ако се позамислим малко по-сериозно върху казуса, едва ли ще открием поне едно основание, което да ни накара да се тупнем по гърдите и да си кажем Да бе, наистина сме суверенна държава. Законите ни се пишат под диктовката на знайни и незнайни чиновници от Евросъюза. Юздите на финансовата политика на държавата са в ръцете на МФВ и Световната банка. Селското ни стопанство изцяло зависи от прищевките на някакви задгранични хигиенно-санитарни капацитети, за които бацилус булгарикум е нещо, предизвикващо я коклюш, я едра шарка. Въоръжените ни сили бяха така яко редуцирани по натовски модел), че днес приличат повече на селска стража в бедна африканска държавица. А колкото до приватизацията - там нещата са от ясни по-ясни и няма никакъв смисъл да ги повтаряме отново.
С две думи дереджето ни е такова, че ако Европейският съюз или САЩ кихне - ние тук бързаме да вдигнем най-високата температура и да се тръшнем на легло. И само едно още нещо не е направено, за да изхвърлим изобщо от речника си словосъчетанието суверенна държава - да монтираме дръжките на градския транспорт на... пода. Отстрани гледката е изключително екзотична, но както е тръгнало, ще трябва да преглътнем и нея. Ако искаме да сменим опърпаните руски рубашки и поясоци (дебели каиши от телешки бокс) с чисто нови тиролски шорти и тиранти с алпийски еделвайс.
Самият факт, че нито един отговорен държавен служител (поне от заместник-министър нагоре) не пожела да вземе отношение по скандала на деня и да обясни на хлевоустия Бурс Джаксън къде зимуват раците, е повече от показателен. Дори ресорният министър на правосъдието Антон Станков се измъкна от ситуацията, отказвайки да коментира каквото и да било. Оправдавайки се задочно, че той не бил в дъното на нещата и не е нареждал на американеца какво точно да приказва и пред кого.
По време на едночасовата си среща с него разговаряхме за съдебната реформа и за евентуални промени в конституцията. От този разговор се убедих, че в САЩ са изключително добре информирани за обстановката в България. Той не беше тук, за да събира информация, защото вече разполагаше с нея, заяви министър Станков във вторник (24 септември) на традиционния брифинг в правосъдното министерство.
Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров също не подмина скандала. В предаването Здравей, България на Нова телевизия в сряда (25 септември) той по възможно най-елегантния начин каза на Брус Джаксън да си гледа работата и да не си пъха носа, където не трябва. Наистина по едно време той вметна, че част от управляващите е възможно да са подвели г-н Джаксън. За хората, които следят войната за надмощие в съдебната система, не остана и капка съмнение, че Иван Григоров визира правосъдния министър Станков. Но начинът, по който го направи - елегантно и сякаш между другото, може само да буди възхищение. От сдържаността и витиеватостта на председателя на ВКС, на когото никак не му е лесно да опази съдебната система такава каквото си я познаваме: капсулирана, недосегаема и със забранен достъп за външни лица.
Докато другият висш магистрат, взел думата по темата Брус Джаксън - заместник-шефът на Върховната касационна прокуратура, той направо яхна коня, размаха шашката и с чутовна сила съсече врага на място. И навря клетия Джаксън там, където дори Георги Димитров на Лайпцигския процес не успя да навре Гьоринг.
Кой сте вие, господин Джаксън? - изригва благородният гняв на прокурор Йорданов още в заглавието на интервюто му, публикувано във в. Труд на 25 септември (сряда). За да си отговори сам няколко реда по-нататък:
Доколкото знам, той се прехранва като ръководи голяма оръжейна фирма.... Ега ти прехраната, ще допълним ние. И дай Боже всекиму да го прехранва концернът Локхийд.
Но да не си помисли някой, че по време на цялото интервю благодарният слуга на Темида си е играл сам на въпроси и отговори? Нищо подобно. Набирайки скорост в хода на разговора, в един момент прокурор Йорданов здраво стисва ножа, забива го с все сила в сърцето на врага и започва да го върти наляво-надясно.
Кой има интерес да дестабилизира прокуратурата? Престъпни кръгове. Аз например се досещам за един бивш генерал, който сега е обвиняем, и за един висш представител на изпълнителната власт, за когото имаме много сигнали за корупция в близкото му минало. Както и за един провален политик....
Бий самара, за да се сети магарето, че става дума за о.з. ген. Атанас Атанасов (бивш шеф на контраразузнаването), за правосъдния министър Антон Станков (в битието му на съдия и шеф на Наказателната колегия в Софийския градски съд) и за Едвин Сугарев (бивш заместник-председател на НИС на СДС, който преди няколко месеца се извини на народа от името на СДС за назначаването на Иван Татарчев и Никола Филчев за главни прокурори).
Магарето всъщност трябва да се сети и още нещо - какво ще му се случи на министър Станков в най-близко бъдеще, ако продължава така упорито да иска децентрализация на прокуратурата и прозрачност на съдебната система. Или пък, ако някой ден дръзне и изпрати поверения му Инспекторат на проверка във Върховната касационна прокуратура (съгласно новия Закон за съдебната власт). Жална му майка на Станков, нали? Защото във ВКП имало много сигнали за корупцията в миналото му. А според НПК единствените хора, които могат да разследват дейността на министрите, са... хората на Филчев във ВКП. Посочени лично от него.
И още нещо прави поразително впечатление в интервюто на прокурор Цеко Йорданов. С изключителен патос и плам, каквито не можем да открием дори в поемите Червените ескадрони и Москва на Христо Смирненски, върховният магистрат тържествено обеща, че освен Здравко Величков (заместник-министър на транспорта) ще има и други обвиняеми от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тъй де - да не си мисли издъхващият под прокурорските удари Джаксън, че нещата ще спрат само с бившите благодетели на главния прокурор от СДС. Жълтите министри също отиват под ножа - мърдане няма. Ей го и Брус-а (брус - специален камък, на който се точат разни резливи съоръжения - коси за трева, брадви, лозарски ножици и т.н.) ни е под ръка - как да не заточиш въпросния нож немедлено?
Всъщност - що ли върховният прокурор Йорданов не вземе и не образува едно дело и на Брус (ама какво пък име са му измислили на клетника) Джаксън? По глава първа от особения раздел на Наказателния кодекс? За престъпление срещу държавата? Ей го - чл.107 от Наказателния кодекс е идеален за целта:
Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Тъй де, какво тук значи някакъв си Джаксън?
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във