Параграф22 Weekly

§22 Анализи

На прощаване

Петнайсет месеца след като бившият премиер Сергей Станишев стана обвиняем за разгласяване на държавна тайна, Софийският градски съд (СГС) върна делото на прокуратурата. Тя, сиромашката, не че искаше да го тикне в затвора. Беше помолила боязливо поне да го глобят, след като го освободят от наказателна отговорност за изчезването на седем секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от МО и един от НАТО. Документите са връчени на Станишев лично и срещу подпис.


Съдия Веселина Вълева отказа дори тази милостиня на обвинението. Определението си за връщане на делото пуснала на прощаване със СГС ден преди Висшият съдебен съвет да я назначи в Апелативния специализиран съд. Чунким да не се разчуе. В мотивите си Вълева твърди, че обвинението на прокурора Емил Галипонов е немотивирано и неясно. Констатирана била липсата на документите, без да се посочва кои действия или бездействие на Станишев са довели до тяхното изчезване. Противоречие имало и в обвинителната теза. Прокуратурата веднъж твърдяла, че секретните документи ги няма, после - че част от тях са върнати. Не било описано и кои точно.


Ха сега де?! Галипонов ли е галипясал , или Вълева се е увълчила? Ами ако са и двете? При инвентаризацията на тройната коалиция докладите значи липсват. Експремиерът ги е получил по надлежния ред, но вдига рамене къде са. После някои се появяват, други още ги няма. Кое тук е неясно и противоречиво? Че премиерът на една държава трябва да е най-сигурният гарант на държавните й тайни? Че докладите не са откраднати, защото никой не твърди това? Или че дори докладите да бъдат върнати до час, Станишев пак е отговорен, защото за това време би могло да бъдат преснимани.


Та въпросите са към Галипонов и Вълева, която вече е в съда за съдене на мафията. Колкото до Станишев - него си го знаем...

Facebook logo
Бъдете с нас и във