Параграф22 Daily

§22 Анализи

А кой и как ще гътне барбекюто от покрива, след като Георгиев отиде във Валенсия?

Внезапното назначение на Пламен Георгиев за консул във Валенсия може да е станало всъщност още по-светкавично, отколкото медиите обявиха: на 7 август, т.е. само два дни, след като той беше възстановен като редови прокурор в Специализираната прокуратура на извънредно заседание на прокурорската колегия на ВСС.

Да припомним хронологията: бившият шеф на антикорупционната комисия изненадващо хвърли оставка на 31 юли - два дни след като стана известно, че той окончателно отпада от надпреварата за поста на главния прокурор на държавата. Още същия ден оставката бе "придвижена" през Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ), същия ден тя бе гласувана и от Народното събрание - без никакви дебати. Единствените, които успяха да попитат защо Георгиев напуска, бяха журналистите (при все, че обясненията, които получиха, не звучаха особено достоверно).

Прокурорската колегия на ВСС се събра извънредно, въпреки летните отпуски, за да гласува връщането на Георгиев като редови прокурор в състава на Специализираната прокуратура. Това се случи на 5 август. Възстановяването на Георгиев бе направено със задна дата - от 1 число на месеца, очевидно с идеята да не се допуска "дупка" в осигурителния и трудовия му стаж.

Що се отнася до "тайното" заседание на Министерския съвет - то най-вероятно съвсем не е било тайно, а си е било проведеното на 7 август заседание на министрите. Тайно за публиката е останало само назначението на Георгиев за консул във Валенсия.

Защо мислим така? Защото всички решения, посочени от пресцентъра на МС като гласувани на 7 август, всъщност фигурират в Информационна система за правна информация на Министерски Съвет с дата 9 август - и това ясно може да се види, защото всичките са публикувани там.

Единственото, което липсва в прессъобщенията, е точката за назначението на новоизпечения дипломат. Няма и дума за него както в представения пред гражданите и медиите дневен ред, така и в краткото описание на съдържанието на взетите решения по време на заседанието на МС на 7 август.(Впрочем, пак от справка в системата се вижда и още една дипломатическа рокада: Димитър Абаджиев, който вече е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Саудитка Арабия, поема и Кралство Бахрейн. Досегашният посланик Александър Олшевски е бил освободен по предложение на президента Румен Радев. И това решение е с с дата 9 август).

Така излиза, че само два дни, след като членовете на прокурорската колегия се събраха насред отпуските си, за да му решат кариерния проблем, Георгиев бива произведен в дипломат от Министерския съвет. Което ще наложи вероятно ново прекъсване на отпуски, за да бъде сега пък освободен от прокурорската си битност.

Едно обаче е сигурно: че на "по-експресно" и всестранно обслужване от страна и на трите власти в държавата: законодателната, съдебната и изпълнителната и съдебната власти, досега никой не се е радвал. А това може да значи, че този човек наистина знае много. И то за хора, които, ако той поиска, ще могат да го уредят дори и за първи пълномощен посланик на България  в Космоса.

Тук, на нашата си, местна, българска почва, възниква един съвсем практичен въпрос: като замине новоназначения дипломат за Валенсия, кой, кога и как ще му събаря незаконното (според компетентните органи) барбекю от покрива?

Facebook logo
Бъдете с нас и във