Параграф22 Daily

§22 Анализи

А след монолога на основния прокурорски свидетел какво?!

Най-дългият разпит по най-голямото дело - за източването на Корпоративна търговска банка, е към края си. Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов влезе в болница точно преди да приключи устните си  показания пред Специализирания наказателен съд. Продължилият повече от три месеца монолог трябваше да завърши в насроченото за тази седмица заседание, както обеща Лазов, но съгласно представен от него документ се оказа че е постъпил за лечение в хирургията на болница „София Мед“. Прокурорите не бяха изненадани, а съдът пое ангажимент да го търси по телефона, за да разбере  дали ще е в състояние  да се яви на 9-ти и 10-ти юли.

Лазов каза много неща, но единствено в подкрепа на обвинителната теза, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е ръководел и контролирал еднолично източването на банката. Избягваше да сочи отговорността на останалите подсъдими и принизяваше себе си до наивна жертва на порочни корпоративни практики. В последните заседания Лазов впечатли с твърденията, че Василев плащал за дискредитиране на противници, опитал да купи избора на главен прокурор, както и да спре с подкуп разследването срещу себе си. Все неща, които ще трябва да потвърди в детайли при разпита от защитата. 

И все пак същественото е друго и то се очерта във връзка със същността на делото - как и кой е реализирал източването на КТБ през т. нар. кухи фирми. Защото схемата изглежда ясна, но с една ключова уговорка, която е решаваща за определянето на вината. А оттам и за разкриването на цялата истина, която прокуратурата описа предварително в своя "Общ поглед върху "Моделът КТБ". 

Ето някои съпоставки. На въпрос относно фрагментирания и разхвърлян разказ на Бисер Лазов, който непрекъснато си спомня неща, които не е посочил при разпитите в досъдебното производство, заместник-главният прокурор Иван Гешев отговори, че "все пак основни доказателства по това дело са документите от банката, а не думите на Лазов". Което е вярно, защото документите са много и сочат пътя на парите, който прокурорският свидетел описа ясно и логично. 

Дружества, регистрирани "на кого ли не", но контролирани от Василев, дни след създаването си получавали кредити от КТБ за милиони евро. После го прехвърляли като вътрешнофирмен заем на други, посочени от банкера фирми. Следват нови кредити за други дружества, с които били финансирани предишните кредитополучатели, за да покриват те задълженията си към банката. Всички те били "без реална дейност, без да произвеждат нищо, без да продават нищо, без персонал". И, разбира се, това довело до лавинообразен процес на задлъжняване към КТБ.  

Ето и числа. Към май 2014 г. месечният размер, който трябвало да осигуряват свързаните фирми само за погасителни вноски и лихви към КТБ, бил вече близо 69 млн. лева. И, казва Лазов, ако банката не беше поставена под специален надзор месец по-късно, дори и никакви кредити повече да не бяха предоставяни и усвоявани от такива дружества, пак всеки месец били нужни средства в този размер за погасяване на лихви и главници по вече отпуснатите кредити.

"За една година сумата би станала – 12 месеца по тези близо 69 млн лв. - от порядъка на 825 млн. лв. Тоест дружествата на "Фирмата" би трябвало да генерират над 825 млн. само за лихви и погасителни вноски. Дали инвестициите, закупени с усвоени от банката средства, можеха да осигурят тази доходност?! Като се има предвид, че направленията за използването им включваха не само инвестиции в имущества, а и извършването на разходи – като тези за лихви и погасителни вноски по вече отпуснати кредити. Та, ако се зададе този впрос – а аз съм си го задавал, – но нито на себе си, нито на съда мога да дам като свидетел отговор: можеше ли "Фирмата" в лицето на всичките си дружества да осигурява без нови банкови кредити над 825 млн. лв. годишно за лихви и погасителни вноски?"

Всичко звучи логично, спор няма. С тази разлика че Бисер Лазов мълчи за собствената си роля в източването. Парадоксът е, че образът на бившата дясна ръка на Цветан Василев се сля дотолкова с ролята му на прокурорски свидетел и участник във войната за активите на на КТБ след нейното рухване, че дейността и ходовете му преди погрома остават в плътна сянка. Което пък го окуражи да им придаде романтично-носталгичен ореол с трагичен отенък - че всичко започнало с мечти. 

Няма причини да се съмняваме, че е било така. Само че в последните месеци и години преди погрома Бисер Лазов е бил изпуснат от контрол. И е действал като "къртица" както в управлението, така и в източването на "Фирмата", което приписва изцяло на бившия си шеф, патрон и кумир. Както слушаме единия, така трябва да чуем и другия, с когото са мечтаели заедно. Ето само някои твърдения на Антоанета Василева, съпруга на банкера.

"Бисер Лазов открадна над три 3 млн. лв. от наша фирмена сметка през юни 2014 г, липсват и 25 млн. лв. обслужени лични пари на моя съпруг, оставени на управление под негов контрол по същото време. Знае се за серия активи на КТБ, които са отклонени с помощта на Бисер Лазов. Най-отвращаващото обаче е, че Бисер Лазов разби съдбата на хиляди невинни души. Опитва се по безогледен начин да прехвърли отговорността за собствената си некадърност и кражби на други хора".

И още: "Аз няма да забравя как през пролетта на 2014 г. Лазов непрекъснато ми повтаряше, че Василев има по сметката си във "Фина-С" 35 млн. лв. и ако искам да инвестирам в някакви дългосрочни активи, трябва да го направя сега, защото парите не трябва да стоят ей така. Тези пари, между впрочем, се изпариха, както и собствените средства на фамилната ни фирма "Сънлайт еър" в размер на 3 млн. и 600 хил. лева. Свидетели разказват, че с тях е купувал индулгенции от влиятелни лица. Тези детайли също странно убягват от вниманието на специализираната прокуратура".

За срещата в Солун: "Срещата ни в Солун се състоя на 14 юни 2014 г. Късно в съботния следобед в бистрото на хотела, в който бяхме отседнали, пристигнаха Бисер Лазов и Веселин Бушев. Изглеждаха много нервни и неадекватни. Разказаха за влизането на „качулки“ и следователи в офисите на фирмите. Говореха несвързано, но все пак със самочувствието на хора, контролиращи положението. До този момент не познавах Бушев, но и двамата изглеждаха доста запотени и нечистоплътни в прекия и преносен смисъл на думата. Споделиха конфиденциално, че имат подход към хора, близки до прокуратуратa и скоро ще разберат какво се крие зад цялата тази атака. Явно още тогава Лазов и групата около него са били в тясна връзка с прокуратурата, защото по-нататъшните събития само потвърдиха неговата активна роля в подготовката на фалита и ограбването на банката. 

Едва след година щяхме да разберем, че същата сутрин се беше разиграла добре планирана зрелищна акция, достойна за сценарий на холивудски трилър. Във фирмите бяха влезли около 50 следователи и прокурори, пазени от маскирани полицаи и кучета. Те се бяха насочили към точно определени стаи и бяха иззели предварително маркирани папки без задължителния опис, разбира се. Отвън са присъствали представители на всички телевизии и повечето печатни медии, услужливо поканени от главния координационен център на атаката. Липсващата документация е била изнесена от архива и услужливо доставена от близките на Бисер Лазов – Албена Андреева, Венета Николова и Емил Галов. Служители от офисите са забелязали да се изнасят налични пари от касата, с ключ от която са разполагали само Бисер Лазов и Юлия Илиева. Бисер се е държал като добър домакин и щедро е черпил с уиски пратениците на организаторите на рейдърската атака. Бъдещият погром е бил отпразнуван с подобаващ запой".

За срещата във Виена: "Тя се състоя на 23 юни, 2014 г. между Цветан Василев и Бисер Лазов в присъствието на адвокат Любомир Денев и Валери Карадачки. На тази среща Лазов е носил списък от над 150 фирми, които според него имали незакрити каси и трябвало Василев да подпише документи, че тези пари се дължат от "Бромак", еднолична фирма на Василев. Цветан беше много огорчен след срещата, защото едва тогава беше разбрал, че Бисер Лазов го е мамил в продължение на много години.

Той не беше чувал имената на повече от половината от тези фирми, които формално се водеха под негов контрол. Бисер ги беше регистрирал една след друга на конвейер по свое усмотрение и им беше надписвал задължения, както беше намерил за добре. В този ден стана ясно, че в последните месеци Лазов беше действал умишлено, очевидно под чужда диктовка. Този списък е бил предварително изготвен заедно с прокуратурата с цел да принудят Василев да поеме всички задължения на фирмите за своя сметка. Василев е поискал от Лазов подробна справка за това коя фирма какви задължения и какви каси има.

Злоупотребите на това лице, особено видни след затварянето на банката, би трябвало да имат други последствия за него при обективно действаща прокуратура. За съжаление, всички сигнали, подадени срещу неговите престъпления, остават безнаказани".

Facebook logo
Бъдете с нас и във