Параграф22 Weekly

§22 Анализи

А ЗАД ЖИЗНЕРАДОСТНИТЕ ФАКТИ... МЪКА, ГОЛЯМА МЪКА

Из справката, заради която вътрешният министър Румен Петков покани европосланиците в резиденция Бояна на 26 април:

- За първото тримесечие на 2006 г. в граничната зона са установени 889 случая на контрабанда, за които са съставени актове за митническо нарушение на 1066 нарушители.
- От НСБОП са неутрализирани 8 организирани престъпни групи с 35 установени участници. Образувани са 16 дознания и 3 следствени дела. На прокуратурата са изпратени материали за 9 организирани престъпни групи.
- От ДНСП (Дирекция Национална служба Полиция - бел. ред.) за контрабанда са образувани 37 следствени дела, 56 дознания и са извършени 94 предварителни проверки по материали на МВР и Прокуратурата (по закон следствени дела има право да образува само прокуратурата, а проверките за забранени - бел. ред.).
- За тримесечието са конфискувани 305 мастербокса цигари, 1410 литра спиртни напитки, 18 тона петролни продукти, 3. 6 кг злато и 2 кг сребро, обект на контрабандна дейност. От мобилните групи са извършени 430 проверки на цялата митническа територия на България.
- МВР участва в международно разследване със специализираните служби на Гърция, Италия, Холандия и Испания по неутрализиране и документиране дейността на международна организирана престъпна група от 9 лица, с лидер български гражданин. Групата е извършвала контрабанден трафик на оръжие, цигари и наркотици. В Холандия са иззети 770 мастербокса цигари от английски марки. Образувано е 1 следствено дело и 11 дознания.
- Неутрализирана е организирана престъпна група от 11 участници, извършващи контрабанден внос на горива от Румъния, производство и търговия на нестандартни нефтопродукти на територията на цялата страна и престъпления срещу данъчното законодателство, с което на бюджета са нанесени значителни щети. Образувано е дознание срещу 6 лица за участие в престъпната група.
- Разкрита е организирана престъпна група от 3 лица за неправомерен внос на месо с произход Ирландия (през Холандия), осъществили внос и опит за внос на около 1200 т говеждо месо, произведено преди около 20 години. Образувано е дознание за престъпление по служба и документни престъпления.
- При полицейска операция, от складове на Стоков базар Илиянци в столицата са иззети контрабандно внесени 37 000 чифта маратонки, продукти на индустриално пиратство. Предотвратени са щети за близо 4 млн. лева. С разпространението на стоката са се занимавали 5 китайски и 7 български граждани. Митническите документи за внос на контрабандната стока са изготвени от арабски гражданин. (По случая е образувано дознание за използване на търговска марка без разрешението на нейния собственик, а не за контрабанда - бел. ред.)
- Разкрит е опит за измама при внос на 10 тона сухо мляко на занижени стойности чрез промяна на външнотърговска фактура. Предотвратени са щети за над 40 000 щ. долара. (В справката на министър Румен Петков не се казва нищо по въпроса какво наказателно производство е образувано по случая - бел. ред.)
- През първото тримесечие на 2006 г. от НСБОП са разкрити 8 престъпления, свързани с неправомерно ползване на ДДС, с установени щети за над 9 млн. лв; 3 - за други данъчни престъпления; 1 - за пране на пари; 1 - за измама със средства по САПАРД; 2 - за застрахователни измами; 1 - за измама в банковата система и 7 - за други икономически престъпления.
Неутрализирани са 3 престъпни групи. Образувани са 8 следствени дела с 10 обвиняеми лица. През периода са образувани 10 дознания с 15 уличени лица, а материалите по 6 случая с 10 уличени лица са изпратени на съответните прокуратури с мнение за образуване на предварително производство.
За същия период от Национална служба Полиция е работено по 77 дознания, като по 4 от тях са образувани следствени дела, а 19 са изпратени в съответната прокуратура.
По-характерни случаи:
- При съвместна акция с представители на Националната агенция за приходите под надзора на прокуратурата в София са задържани 5 лица, които чрез верига от 40 фирми и използване на фиктивни документи са декларирали нереални сделки за над 60 млн. лева. Нанесените щети на бюджета чрез неправомерно използване на ДДС за 2005 г. възлизат на над 12 млн. лева.
- При специализирана полицейска операция в столицата е установен счетоводен офис, обслужващ верига от над 15 фирми, чиято престъпна дейност е нанесла щети на държавата за над 20 млн. лева. Образувано е полицейско производство и са задържани пет лица.
- Започнато е дознание за неправомерно усвоен данъчен кредит в размер на 2. 9 млн. лева.
- Образувано е следствено дело за използване на документи с невярно съдържание от фирми фантоми, при проверката на които е установено неправомерно усвоен данъчен кредит в размер на 12 млн. лева.
- Неутрализирана е организирана престъпна група с четирима участници, извършили измама при усвояване на средства по програмата САПАРД. Групата е използвала документи с невярно съдържание, а щетите са в размер на над 450 000 лева. Материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура....

Бел. ред: Както се казва по друг повод - примери като слънце, на които биха завидели не една и две западни полиции. С едно уточнение, разбира се. Европа наистина се интересува от това, което МВР, прокуратурата и следствието са започнали да правят, откакто БСП спечели парламентарните избори през юни 2005-а. Хиляда пъти повече обаче Европа се интересува от онова, което съдът е приключил през последните 10 години и което ще свърши през следващите седем-осем години с тяхна помощ. Тоест - става дума за онези влезли в сила осъдителни присъди, които са изпратили в затвора не само една дузина средностатистически мутри, но поне седем-осем корумпирани държавни чиновници.
Такова животно из нашите географски ширини обаче няма. Нито за контрабанда, нито за пране на пари, нито за трафик на крадени автомобили или за източване на банкови сметки с фалшифицирани кредитни карти. Ето защо, ако някой отгатне кое от изброените по-горе дознания и следствени дела ще приключи с влязла в сила присъда, кога ще се случи това и защо почти всички служби в МВР продължават да се занимават с едно и също - нека се обади в редакцията. Пък ние все ще намерим начин как да го възнаградим богато и по-богато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във