Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Аberacio iktus* по тарикатски

Изключително любопитен и изпълнен със дълбока символика двубой се разиграва пред очите на обществото тази седмица. От една страна на тепиха е председателят на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова, а от другата - вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов. Един срещу друг се изправиха носителят на приза на Българския хелзинкски комитет Човек на годината за 2011 и председател на ССБ, а в другия ъгъл - носителят на отличието Политик на 2010 година на Дарик Радио и шеф на МВР.


Повод за ескалиращия словесен двубой между човека и политика стана известният наркобос Васил Маникатов, чиято съдба решаваше миналата седмица Софийският апелативен съд. Ставаше дума за това той да бъде екстрадиран в Гърция, където комшиите искат да го съдят за разпространение на дрога. САС отхвърли искането на гръцките власти с мотив, че европейската заповед за задържане, издадена за Маникатов, е противоречива и неясна.


Покрай решението на САС медиите напомниха, че Маникатов е бил осъден за същите престъпления и от Софийски градски съд на 8 г. затвор, но мотивите за присъдата не са били написвани и представени повече от две години и половина. Виновен за драматичното забавяне се оказа съдията по делото Мирослава Тодорова, която е и шеф на Съюза на съдиите у нас.


Точно този детайл сякаш опари вътрешният министър Цветан Цветанов, който подскочи и че публично заяви, че с това си поведение съдия Тодорова е действала в услуга на мафията.


Съдия Тодорова не закъсня и отговори с отворено писмо, в което заяви, че тя е осъдила Маникатов на 8 години затвор при първоначален строг режим и към настоящия момент той все още трябва да е в затвора. Всъщност наркобосът е излежал 7 години от присъдените му 8 за наркотрафик, но е пуснат предсрочно заради примерно поведение. Така Маникатов излезе от затвора в края на миналата година, но скоро след това бе задържан отново - вече по искане на гръцките власти.


В подкрепа на Тодорова, скочиха тримата бивши председатели на ССБ - Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров. Те призоваха главният прокурор Борис Велчев да поиска от министър Цветан Цветанов информацията, въз основа на която твърди, че председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) действа в услуга на организираната престъпност и защо не е сезирал за това прокуратурата. В правомощията на оглавяваната от Вас институция е да изиска конкретната информация, с която господин Цветанов разполага и въз основа на която прави горните внушения по отношение на съдия Тодорова, се казва в открито писмо, подписано от тримата.


Ако наистина съдия Тодорова е подпомагала организираната престъпност, прокуратурата трябва да повдигне обвинение. Но пък ако се установи, че това не е вярно, точно прокуратурата трябва да се произнесе дали министърът на вътрешните работи, не е извършил длъжностно престъпление, като прави такива изявления от името на ръководеното от него ведомство запитаха съдиите Костова, Куцкова и Сотиров.


Искането им безспорно постави главният прокурор Велчев в деликатна ситуация - да проверява втория човек след премиера Бойко Борисов в изпълнителната власт? От друга страна обвинението, че магистрат е подпомагал организираната престъпност е достатъчно тежко, за да бъде подминато с мълчание.


Но засега обвинител 'b9 1 мълчи. Междувременно вътрешният министър иззе думата от Борис Велчев и започна да отговаря вместо държавното обвинение. Според него от евентуално разследване на действията на съдия Мирослава Тодорова нищо няма да излезе. Какво разследване вие очаквате да се направи, тук няма комуникация между Васил Маникатов и съдия Тодорова, но тук има умисъл в действията със забавяне с три години на мотивите по едно изключително тежко престъпление. В страните от ЕС подобно нещо не може да се случи, защото там има правораздаване в законовите срокове и присъди, съизмерими с престъплението. Аз съм сигурен, че тя от юридическа гледна точка няма проблем, защото тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи, заяви в характерния си витиеват стил МВР - шефът по повод съдия Тодорова.


От дума на дума логично се стигна до сряда (25 януари), когато нервите на посочената от Цветанов за помагач на мафията шефка на ССБсъвсем се опънаха и тя обвини опонента си в клевета. Със сигурност министър Цветанов извърши нарушение, заяви в телевизионно интервю Мирослава Тодорова. Тя си даде една седмица срок, за да реши дали ще потърси в съда възмездие от вътрешния министър за клевета, съдържаща се в неговите обвинения.


Магистратът обясни, че съдебният състав, който е председателствала, е постановил присъда срещу Маникатов. Мотивите са забавени, защото подсъдимите така или иначе са били в затвора и закъснението не е довело ефективно до това някой да се отклони от изтърпяване на наказанието си, защити се съдия Тодорова, която твърди, че има обективни причини за закъснението й.


Освен това думите на Цветанов са засегнали не само нейното достойнство, но самочувствието на съдийската колегия, което е важно за реформата на съдебната система. Шефката на ССБ призова да се спре с произволните приказки по медиите, защото така се отклонява общественото внимание от сериозните проблеми и в МВР, и в съда.


За проблемите в съдебната власт се пише и говори отдавна, а Европейската комисия прави това във всеки свой мониторингов доклад напоследък. Не са тайна и сериозните слабости, които МВР допуска в дейността си, въпреки че вътрешният министър Цветанов не е склонен да ги коментира. Тази му особеност през тези години му изгради преди всичко образа на яростен радетел за реформа в съдебната система, а не в повереното му силово ведомство.


Любопитно съвпадение е, че поредната си гневна атака МВР-шефът проведе, докато медии, граждани и политици обсъждаха очевидните гафове на служителите на министерството при разследването на убийството на Мирослава Николова от Перник. Стигна се дотам, че депутатите взеха решение тази седмица в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да бъдат разпитани главният секретар на МВР Калин Георгиев, шефът на ГДБОП Станимир Флоров и началникът на Областната дирекция на МВР в Перник Валентин Димитров.


Самото решение беше върха в тактическото мислене на шефа на комисията Анастас Анастасов от ПГ на ГЕРБ. Оказа, че той и още осем от членовете на комисията са изпреварили очертаващото се искане на всички опозиционни партии в НС за скандала Мирослава да бъде изслушан самия вътрешен министър Цветанов. Анастасов обяви миналия четвъртък, че ден преди това в деловодството на НС е постъпило искане да бъдат изслушани само тримата началници в МВР, без Цветанов. Опозицията изпадна в шок, че МВР-шефът ще отърве отговорите в парламентарния контрол на въпроса как се стигна до самоубийството на свидетеля Стойчо Стоев-Чочо пред погледа на няколко полицаи.


А Цветанов трябваше да се яви, защото мъглата около странното самоубийство съвсем се вплътни. Например появи се информация, че когато се е случила трагедията поемните лица за обиска в апартамента на Стоев не са били вътре, а отвън. Никой не опроверга и твърдението на близки на Чочо, че сейфът, от който както сочи МВР, той е взел пищова си, се е заключвал с три ключа. Даже да не са били три, все пак любопитно е как човек с белезници е имал възможност, а и време да го отключи...


Вместо отговори по тези въпроси МВР-шефът инициира поредна напълно безсмислена разправия с представители на съдебната власт. А от нея нито доказателствата на вътрешното министерство пред съда по дела за мафията ще станат по-категорични, нито присъдите срещу бандитите по-сурови. Важното обаче е да се вдига шум до бога и... до Брюксел, докато истинските проблеми се сметат под килима...


nbsp;Човекът VSПолитикът


Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда Човек на годинатав годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността. Те бяха връчени на 9 декември 2011 г., в навечерието на Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София. Отличието получи председателят на съюза, съдия Мирослава Тодорова.


Тази година ССБ направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС, за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отживял, незаздравим орган. Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите-реформатори. ВСС би искал да ги уплаши и да спре съпротивата им срещу блатото, което той произвежда. Но те няма да се уплашат. Защото не могат да се уплашат. Някой ден, някой от тези дни, нечестивото статукво в съдебната власт ще рухне и тези, които го поддържат - с него. И това ще се дължи на ССБ, с такива думи Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК коментира причините съюзът да бъде отличен.


При награждаването съдия Тодорова призна, че няма как да е лесно в посткомунистическа държава с нерешени проблеми на прехода да се отстоява независимостта на съда от непрекъснато мултиплициращите се опити и форми на нелегитимно вмешателство. Според нея изглежда, че останалите власти нямат интерес от силна съдебна власт, която да бъде техен коректив. Шефът на ССБ описа пределно ясно и ситуацията в момента: Налага се съдът да се брани от външни нападки и вмешателства, не само на представители на изпълнителната власт. Налага се съдът да се защитава от това, че е предаден и отвътре - от собствения си кадрови орган ВСС; налага се съдийската общност да се очиства от хората, които случайно са попаднали в нашата професия, като те бъдат разобличавани.


Опонентът й в актуалния словесен двубой министър Цветан Цветанов пък се окичи със званието Политик на годината 2010 в традиционната класация на Дарик радио. Слушателите на Дарик го избраха за политик на 2010 г. с 39.8 на сто от гласовете. Втори в класацията бе еврокомисарят Кристалина Георгиева с 37.9%, трети - строителният (тогава) министър Росен Плевнелиев с 12.2 на сто.


Призът в известна степен беше компенсация за Цветанов, след като двете поредни години го номинират за мъж на годината, но без успех. През 2009 г. той беше победен от футболиста Димитър Бербатов, а през 2010 г. отстъпи върха на волейболиста Матей Казийски. На церемонията Мъж на годината 2010 Цветанов не присъства, но в специално видеообръщение похвали тогавашния си колега Росен Плевнелиев за трите му деца, като не пропусна да отбележи предстоящото раждане на собствената си трета щерка. Надявам се, че и Матей Казийски ще последва нашия пример, за да покрие критериите за истински Мъж на годината, рече вицепремиерът Цветанов, коментирайки титлата на спортиста.


nbsp;


nbsp;


* Аberacio iktus - от латински, означава отклоняване на удара . В криминалистиката този термин се използва за казус, при който се обвинява едно невинно лице с цел да се отклони вниманието от истинския престъпник

Facebook logo
Бъдете с нас и във