Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД СПРЯ НОВИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ В РУСЕ

Новоизбраният Общински съвет в Русе се спъна на прага на мандата си, след като Административният съд в града спря в понеделник (5 ноември) решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за конституиране на новия Общински съвет. Решението ще влезе в съда, заяви ден по-късно пред Параграф 22 председателката на Административния съд Елга Цонева. Процесите би трябвало да завършат до три месеца, но ако се стигне до отлагания и обжалвания, може да се проточат и до половин година, призна Цонева. През това време Русе ще бъде управляван от стария Общински съвет, пред който вероятно ще се закълне старият нов кмет Божидар Йотов.
Имаме обжалване на решението на ОИК за определяне на броя на мандатите на отделните партии за общински съветници и е образувано дело, обясни Цонева. Според нея досега са постъпили осем жалби, вече са конституирани 66 заинтересовани страни, сред които избраните общински съветници и партиите, които са ги издигнали. Съгласно Закона за местните избори, делото трябва да се разгледа в кратък 14-дневен срок.
Ако обаче възникнат усложнения при набирането на доказателства, може да станат и 20 дни, призна Елга Цонева. Включвайки и обжалването до Върховния административен съд, делото би следвало да завърши в тримесечен срок, но ако има отлагания, вероятно ще се забави почти двойно. Делото ще тръгне в понеделник, 12 ноември, от 9.30 часа в Мраморната зала на Русенския съд, заради многото свидетели, заинтересованите страни и огромния обществен интерес.
Късно вечерта в понеделник (5 ноември) Административният съд спря решението на ОИК и тръгна да уведомява всички засегнати. Веднага започнахме да връчваме съдебното определение на 66-имата заинтересовани и на ОИК като ответник по делото. Хората са много, а времето е малко!, обясни Елга Цонева.
Според нея определението на Административния съд за спиране може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред ВАС. Няма да обжалваме, заявиха категорично от ОИК-Русе. Според членовете на комисията, след като има толкова жалби, по-добре е съдът да се произнесе дали новият Общински съвет е легитимен.
Делото може и да не почне в понеделник, коментира Елга Цонева. При толкова много страни може нещо да се случи и някой да не бъде намерен, което ще доведе до допълнително забавяне, заяви тя. Според нея, ако се стигне до отлагане на първото заседание, нещата могат да се проточат до следващата пролет и Русе да продължи да се управлява от стария Общински съвет.
Новият ОС не може да бъде конституиран до края на процеса, затова според закона за местното самоуправление е предвидено по чл. 23, ал.6 мандатът на стария съвет да бъде продължен, докато спорът се реши окончателно.
Законът не дава определение дали старият общински съвет може да закълне новия кмет, призна Елга Цонева. Според членове на ОИК обаче, досегашните общинари имат всички права да приемат клетвата на новия градоначалник. Има и други случаи на обжалвани решения на ОИК в България, но единствено в Русе е спрян новоизбраният Общински съвет, съобщи още Елга Цонева. Очаква се областната управителка Мария Димова да отложи първата сесия на новия съвет, насрочена за 12 ноември, докато има повече яснота по делото с Общинската избирателна комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във