Параграф22 Weekly

§22 Анализи

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВАРНА СИ НАМЕРИ ВРЕМЕНЕН ПРИЮТ

Варненският административен съд намери временно разрешение на проблема си със сградата. Засега слугите на Темида са се приютили в помещенията на бившата стоматологична поликлиника. В момента там тече ремонт. На този етап в зданието се намират само кабинетите на съдиите, деловодителите и съдебните секретари.
Общо 130 души ще работят във Варненския административен съд. От тях 34 са съдии. Това е вторият по големина административен съд в страната след този в столицата.
Решението със сградата е временно, каза във вторник (20 февруари) председателят на съда Анелия Цветкова, тъй като в зданието на бившата стоматология няма достатъчно големи зали, където да се провеждат съдебни заседания. Заради това ръководството на местния съд бе принудено да търси друга възможност.
Най-отзивчиви се оказаха служителите от Националната агенция за приходите (НАП) във Варна. Те са предоставили за нуждите на административния съд своята заседателна зала. Засега помещението се ползва само в понеделниците. Но от 1 март, когато съдилищата трябва да отворят врати, от НАП са обещали да предоставят залата за ползване през всички дни от седмицата. Докато магистратите не се сдобият със собствена сграда. Поради липса на своя къща на 15 февруари съдиите положиха клетва във Варненския окръжен съд.
Въпреки сградните проблеми административните съдии не седят със скръстени ръце. Вече са създадени три отделения - за данъчни и митнически дела, за процеси по Закона за устройство на територията и за всички останали административни производства, като например жалби срещу заповеди на областния управител, кмета или директора на полицията.
Съдиите вече правят сухи тренировки, т.е. работят върху определи казуси. Това ще им помогне да навлязат в тънкостите на материята и ще направи работата им много по-ефективна, предполага Анелия Цветкова.
В момента има около 3000 висящи административни производства във Варна, но те ще бъдат довършени от административните отделения във Варненския окръжен съд.
Основната ни задача е да организираме така работата си, че да постигнем прозрачност и бързина в правораздаването. Имаме възможността да започнем на чисто и имайки предвид новите по-кратки срокове, предвидени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), ще стигаме до решения в много по-кратък период от време, смята още съдия Цветкова. Според нея предвидените в АПК значително по-високи санкции за забавяне на административните услуги пък ще действат дисциплиниращо върху чиновниците.
И все пак най-големият проблем си остава сградата. Същото препятствие стои не само пред Варненския административен съд, а пред повечето от новите звена. Специално в черноморския град съдебните институции са разхвърляни на различни места, въпреки че от години се говори за необходимостта от изграждане на Съдебна палата. Вече е избран парцел в центъра на Варна и е започнала разработката на идеен проект за сградата. Кога обаче ще бъде построена, зависи от финансирането, а то засега е въпрос с повишена трудност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във