Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокат фабрикува съдебни решения

Лавина от жалби от клиенти на дупнишкият адвокат Божидар Георгиев заливат икономическа полиция и районната прокуратура в града от шест месеца. Те са писани както от юридически, така и от физически лица, измамени от юриста. Това заяви за Параграф 22 в сряда (13 април) шефката на държавното обвинение в града на барикадите Величка Шопова.
Случаят Георгиев вече е в ръцете на дисциплинарния съд към Висшия адвокатски съвет (ВАС), след като негови колеги изпратиха там цялата преписка срещу юриста.
Според част от тях адвокат Георгиев (който бе председател на Районната избирателна комисия за провеждането на местните избори през 2003 г.), е взимал пари за адвокатски услуги, които не е извършил. Други преписки срещу него са за изготвяне на фалшиви документи. Оплакванията са, че той е изготвял саморъчно призовки, съдебни решения и разписки за платени държавни такси.
Шедьовър сред тази документация е едно решение на съда в Страсбург по дело за делба между съседи. Делото било изгубено от някой си Валентин Георгиев, който твърди, че вина за това имал адвокатът му - Божидар Георгиев. За да го компенсира, юристът обяснил на своя клиент, че ще заведе дело срещу държавата от негово име. Вместо това обаче комбинаторът сам изфабрикувал решение на съда в Страсбург, от което се разбира, че клиентът му печели делото. Според написаното във фалшификата състав на съда по правата на човека осъжда Република България да плати на потърпевшия 4000 лева. (За пояснение - сумите в оригиналните решения на съда се вписват в евро.) След като далавераджията представил мнимото решение на клиента си, съответно си поискал и 10% от парите. Доволен от изхода, нищо неподозиращият човек платил веднага 400 лв. за услугата. Друга жалба срещу Георгиев е от софийска фирма, която му платила 10 000 лв. да заведе в Софийския районен съд СРС облигационен иск на стойност 60 000 лева. Адвокатът обаче не само не е депозирал иска и не е платил държавната такса в размер на 4000 лв., но и представил на клиента си фалшиво платежно, както и фалшиво съдебно решение. Очаква се да започне дисциплинарно производство срещу адвоката комбинатор. Ако се отнемат адвокатските му права, Георгиев може да спре да упражнява професията си за срок от три месеца до три години.
Стигне ли се до наказателно дело, законът предвижда за подобни престъпления до пет години лишаване от свобода. Скандалният адвокат в момента няма кантора. Преди известно време е освободил офиса си срещу съдебната палата в Дупница, а в столицата се подвизавал из коридорите на Съдебната палата. Пред разследващи полицаи той споделил, че съжалява за стореното, но ще гледа да се оправи... някак си.
Явно в благоевградският съдебен район адвокатите са го ударили съвсем през просото. За това говори и случаят от края на миналата седмица в районния съд в Сандански, където стартира наказателно дело срещу адвокат Надежда Гаргова. Тя е подведена под отговорност, задето е задигнала документ от папка по дело.
Според обвинителния акт на 14 септември миналата година в деловодството на съда юристката откъснала от кориците на гражданско дело и скрила в чантата си разписка за връчено съобщение до една от страните в процеса. Случаят стана известен с това, че хитрата Гаргова първа попадна с двата крака в капана, като бе заснета от монтираните в деловодството на съда видеокамери. Адвокатката не се впечатлила от многобройните надписи и знаци, предупреждаващи, че всички помещения в сградата са под постоянно наблюдение, и буквално пред обектива на камерата откъснала лист от делото и го скрила.
Засега няма да наказваме колежката, тъй като според нашите професионални правила санкции на колеги адвокати можем да налагаме едва след като влезе в сила осъдителна присъда, обясни секретарят на адвокатската колегия в Кюстендил Васил Иванов. Всички съдии от районния съд в Сандански са си направили самоотвод по делото и то е изпратено на Върховния касационен съд (ВКС), за да бъде пренасочено за гледане в друг район. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация. Районната прокуратура в Сандански обаче иска от съда адвокат Гаргова да бъде освободена от наказателна отговорност и да бъде санкционирана с глоба от 500 до 5000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във