Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокат Иван Кръстев: ДОКАТО НИЕ ПРОДАВАХМЕ НА Е.ОN, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ГИ ИЗГОНИ

- Никой у нас не може да заяви категорично, че Е.ОN е фактическият собственик на ЕРП във Варна и Горна Оряховица.
- Тази компания все още няма собствен офис в страната, а държи няколко помещения под наем в Бизнес парк Варна и в един варненски хотел
- Може да прозвучи грубо, но съм адвокат, а не главен диспечер в Е.ОN=

Нещо като визитка

Иван Кръстев е роден на 14 юни 1968 г. в София. През 1993 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски и до 1995 г. работи като младши съдия във Варненския окръжен съд. В периода 1994-1996 г. Иван Кръстев е асистент по търговско право към Юридическия факултет на Техническия университет във Варна. От 1995 до 2000 г. той е адвокат към Варненската адвокатска колегия, но през 2000 г. изнася практиката си в София.
В 15-годишната си адвокатска кариера никога не съм имал по-тежко производство от това срещу Е.ОN, категоричен е Иван Кръстев. От април 2006 г. той е зарязал абсолютно всичко друго (в професионален аспект) и се е посветил на съдебните дела срещу Електроразпределение- Варна, които води от името на Националната лига Потребители на услуги .
За мен е ласкателен фактът, че преди време управителният съвет на Е.ОN разпространи сред служителите си четиристранична декларация срещу адвокат Иван Красимиров Кръстев, ЕГН 6806..., твърди той и уточнява, че все още търси подходяща рамка, за да окачи този исторически документ на стената в офиса си.
Иван Кръстев е женен и има три деца.

Адвокат Кръстев, смятате ли, че вашите съдебни отношения с Е.ОN са пред приключване?
- През април 2006 г. Национална лига Потребители на услуги заведе дело срещу Електроразпределение - Варна с претенцията да бъде установено, че качеството на електроенергията, подавана в селските райони на Варненска област, е лошо. През август поисках от Агенцията за приватизация да ми предостави копие от договора за раздържавяването на ЕРП-Варна, но ми бе отказано. И то с мотива, че купувачът - мюнхенското дружество Е.ОN - Енерги, Германия, е изразило следната позиция: Този договор е поверителен и ние не сме съгласни да се предоставя както на г-н Иван Кръстев, така и на всички други заинтересувани лица в България.
И какво се случи после?
- През октомври образувахме дело срещу Агенцията за приватизация, което бе насрочено за 26 януари 2007 година. През ноември 2006-а обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие, че качеството на електроенергията в т. нар. селски райони на Варненска област наистина е лошо. Малко по-късно юристите на Е.ОN разрешиха договорът за приватизацията на ЕРП-Варна да бъде огласен чрез ИНТЕРНЕТ, а през декември ние оттеглихме иска си срещу Агенцията за приватизация.
Описана по този начин, ситуацията изглежда доста неясна. Какво, в крайна сметка, е реалното положение в началото на 2007 година?
- Резултатът е устойчив: 2:0 за нас. Оттук нататък трябва да се знае, че няма активно дело между Електроразпределение-Варна и Националната лига Потребители на услуги. Активни са само делата на отделни потребители за конкретни суми, които в най-скоро време би трябвало да започнем да печелим.
Как така ще ги спечелите?
- На практика аз вече съм само процесуален представител на Национална лига Потребители на услуги. А онова, което остава да бъде довършено, даже не може да бъде наречено съдебно производство. Просто трябва да изслушаме становището на Агенцията по метрология по подадени от нас сигнали за нередовност на електромерите. И аз съм убеден, че ще спечелим, защото на черното не може да се каже бяло. Тоест - не може да се твърди, че въпросните електромери отговарят на Българския държавен стандарт, защото те са извън всякакви законоустановени параметри.
А каква е интригата със съдебното споразумение, което, според председателя на УС на Е.ОN - България - Манфред Пааш, вие сте поискали, пък той е сезирал главния прокурор Борис Велчев?
- По принцип съдебното споразумение е добър начин за приключване на един спор. В частност обаче към мен вече са отправяни две предложения за сключване на извънсъдебно споразумение, които аз съм отхвърлил. Като най-интересна е последната оферта от тяхна страна от 15 декември, която бе сполетяна от същата съдба. И затова три дни по-късно Е.ОN направи опит да заформи голям скандал, въпреки протокола от съдебното заседание на 15 декември.
Какво пише в този протокол?
- Предлагам да се сключи извънсъдебно споразумение, казва адвокат Елена Делчева, която защитава интересите на ЕРП-Варна. А аз казвам: Извънсъдебната спогодба не е възможна.
Защо тогава избухна скандал?
- Трябва да питате собствениците на Е.ОN, не мен. Ние във всеки един момент сме готови да сключим извънсъдебно споразумение и, за да докажем добрите си намерения, аз дори изпратих на г-н Пааш проект за споразумение, който бях подписал. И, ако той също бе положил подписа си върху всички страници от това споразумение, щях да му изпратя цветя, бутилка вино и да забравим за случая. Подобно нещо обаче не се случи, защото просто... няма как да се случи. Ние имаме вече едногодишен опит във взаимоотношенията си с тях и прекрасно знаем, че това е невъзможно. Всичко е някакъв медиен трик, който все още не мога да охарактеризирам. Дали като буря в чаша вода, или с някакво друго, по-остро и по-неприлично определение. Те например залагат на това, че ние искаме пари. Разбира се, че искаме пари. Нещо повече - смятам до десетина дни да ги вземем, защото тези пари не са на Е.ОN.. Те са на ощетените български потребители...
Толкова бързо?
- Някои от делата са на такава фаза, че предстои издаването на изпълнителни листове.
А колко пари искате?
- Много пари! Но не ги искаме ние, адвокатите, както твърдят от Е.ОN., а ги искат измамените от тях потребители. И когато техните искания не могат да бъдат удовлетворени по нормален начин, остава само един-единствен път - през съдебната зала. Затова обмислям, когато се стигне до изплащане на първите обезщетения, които ще са в порядъка на неколкостотин хиляди лева, да повикаме медиите и в тяхно присъствие да връчим парите на потърпевшите. Може би ще изглежда малко натруфено и помпозно, но българинът трябва да разбере, че въпреки всички приказки справедливостта не е загинала безвъзвратно.
Преди време вие също сезирахте прокуратурата по отношение на Е.ОN, нали?
- Сезирахме прокуратурата с искане да се произнесе по някои странни финансови обстоятелства, като най-фрапиращото от тях е следното: за 10-месечно управление ЕРП-Варна бе превърнато от тотално печелившо в беззаветно губещо дружество. И то след 40-годишен непрекъснат просперитет. Това е прецедент в историята не само на българската, но и на европейската енергетика, защото въпросните загуби са постигнати с помощта на странни счетоводно-финансови похвати от типа на сделки между фирми, свързани по смисъла на закона.
Какво имате предвид?
- Става дума за сделки за консултантски услуги или за доставка на софтуер, чиито параметри много трудно могат да бъдат установени и при които минималните или най-изгодните цени са доста... разтегливо понятие. В момента държавата все още притежава 40% от ЕРП-Варна и аз се надявам, че компетентните органи внимателно ще анализират всички счетоводни гимнастики в дружеството и ще предприемат срещу виновните онези мерки, които са предвидени в... Наказателния кодекс.
Кога очаквате да стане това?
- Главният прокурор е изпратил нашия сигнал до Варненската окръжна прокуратура, така че зависи от тях.
Г-н Кръстев, давахте ли си ясна сметка какво ви предстои, когато заведохте първото дело срещу Е. ОN?
- Трябва първо да знаем какво точно представлява Е.ОN. Това е най-голямата частна енергийна компания в света и е третата по относителен дял в енергийния бизнес. Годишният й оборот е в размер на 78 млрд. евро и тя има голямо пазарно присъствие не само в Европа, но и в САЩ. Само Е.ОN - България има 1.125 млн. битови абонати и е най-големият играч на българския енергиен пазар. Другите представени у нас в тази област - CEZ и EVN, са доста по-малки и просто копират действията му. Е.ОN изобщо не е случайна фирма, така че... едва ли съм имал реална представа с какво се захващам.
И как така се случи, че една толкова мощна фирма допусна толкова небрежно отношение към клиентите си?
- В същата година, когато българското правителство продаваше на Е.ОN двете най-печеливши електроразпределителни дружества в страната - във Варна и в Горна Оряховица, германците бяха изгонени от Великобритания заради подобен стил на поведение. А преди около месец и половина, във връзка с разследване за нарушения на европейското антитръстово законодателство, няколко офиса на Е.ОN в Германия и Белгия бяха запечатани от полицията. Това обаче не попречи на неколцина служители на Е.ОN да проникнат незаконно в тези офиси, което донесе на фирмата глоба от... 218 млн. евро.
Това си е доста сериозна обица на ухото...
- В случая е важна не глобата, а стилът на поведение. Е.ОN е в много близки отношения с Газпром, защото един от членовете на директорския борд на руския газов гигант - Бергман Буркхард, е председател на Е.ОN - Рургаз. А анализът на поведението на Е.ОN - България всява основателни съмнения в това, дали това дружество е реалният собственик на ЕРП-тата във Варна и в Горна Оряховица.
Какво имате предвид?
- Натрапчивите уверения на председателя на УС на Е.ОN - България - Манфред Пааш, че те са тук задълго и имат стратегическа визия за присъствието си, се сблъскват с един елементарен факт: тази компания все още няма собствен офис в страната, а държи няколко помещения под наем в Бизнеспарк Варна и в един варненски хотел. Аз лично мисля, че всеки инвеститор, който има сериозни бизнес намерения и иска да се радва на добър имидж, би трябвало да разполага поне с един централен офис. Явно обаче нашият случай е доста по-различен...
Това е много сериозно твърдение...
- Така е, но фактите са си факти: никой у нас не може да заяви категорично, че Е.ОN - България е фактическият собственик на ЕРП във Варна и Горна Оряховица, защото решенията не се вземат в София или във Варна, в Берлин, Дюселдорф или Москва.
Какво в крайна сметка показва приватизационният договор за ЕРП във Варна и в Горна Оряховица?
- Аз не съм чел кой знае колко много приватизационни договори в областта на енергетиката, но колкото и да напъвам въображението си, по-неизгоден договор от този не мога да си представя. За съжаление обаче едва ли може да се направи нещо конкретно, защото българската държава вече е безпомощна да защити интересите си по някакъв начин.
Защо смятате така?
- Каквото и да направи България, тя със сигурност ще бъде осъдена в Арбитражния съд в Париж. При това - съвсем експресно и за много пари.
Значи трябва да разчитаме на тяхното... милосърдие, така ли?
- Аз лично разчитам единствено на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВЕР), защото само тя разполага с реален инструментариум за въздействие. Тоест само тя може да принуди играчите на енергийния пазар да играят по правилата, като ги санкционира за всяко конкретно нарушение.
Смятате ли, че българите умеят да защитават правата си?
- Категорично не, но проблемът е друг. Ако една фирма като Е.ОN нанесе на дадено юридическо лице еднократна щета от 50 000 лв. например, то ще предприеме съдебни действия и ще защити правата си. Като адвокат обаче ви уверявам, че не съществува механизъм, чрез който хилядите потърпевши от дейността на Е.ОN, могат да получат някакво обезщетение.
Защо смятате така?
- Това са фактите. Мислите ли, че ще се намерят желаещи, които да предявят по съдебен ред претенции за 50-60 лв., след като делата може да продължат две-три години, а разноските да набъбнат до 1000-1500 лева?
Затова можем да настояваме дружества като Е.ОN да учредят фондация под обществен контрол, в която да внасят сериозни суми и от нея именно да се обезщетяват битовите потребители. Пътят за постигане на тази цел е общественият натиск, а той ще се усилва не благодарение на моите действия, а на тъжната обективна реалност.
Значи частният монопол е не по-малко страшен от държавния...
- Дори е по-опасен, защото обществеността разполага със сравнително ефикасни механизми за въздействие върху държавния монопол, докато срещу частниците е почти безпомощна. Или поне беше до делата срещу Е.ОN, които са първият сериозен удар срещу частния монопол. Вижте, крайно време е да погледнем истината в очите...
Какво имате предвид?
- Не бива да се страхуваме чак толкова от държавната собственост. А най-пресният пример за това е случаят с E.ON: докато ние продавахме ЕРП-тата на германците, британският парламент национализира ЕРП-тата им на Острова. Така че надеждата ми е поне да сме дали някакъв урок на новите монополисти.
Тоест излизате от тази битка, така ли?
- Да, защото делата приключиха с определения, които влязоха в сила. Двете основни цели, които ми бяха поставени, са изпълнени и оттук нататък аз вече не съм законов представител на потребителите, не съм председател на лига и професионално не се занимавам с потребителски организации. Имам общо 270 дела, но само четири от тях са свързани с Е.ОN. Може да прозвучи грубо, но съм адвокат, а не главен диспечер в Е.ОN...
Какво, да не би още да ви звънят, когато някъде спре токът?
- И още как. Само по Нова година ми се обадиха 25 пъти и вече не съм далеч от идеята да сменя номера на мобилния си телефон. Просто хората трябва да изчакат ДКЕВР и останалите контролни органи да си свършат работата.
Смятате ли, че може да се стигне до прекратяване на договора с Е.ОN?
- Лично аз нямам кой знае какви очаквания, въпреки че този договор е много неизгоден за държавата. Вярно, лицензът на германците би могло да бъде отнет, но, от една страна, тази процедура е изключително тромава, а от друга - поне до момента не са налице достатъчно основания тя да бъде стартирана. Дано да съм лош пророк, но в момента съдбата на Е.ОN, както и стратегическото бъдеще на това дружество в Източна България зависи от... метеорологичните условия.
За тази фирма, която по неволя познавам добре, една сериозна зима с типичните ниски температури и обледенявания ще означава повторение на събитията от септември-октомври миналата година, но в ужасяващи мащаби. А случи ли се подобно бедствие, варненската общественост ще се справи и без мен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във