Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Адвокат на Джако измъква брокера Цолов

Един от най-добри адвокати в САЩ Бенджамин Брафман е поел защитата на българския брокер Юлиан Цолов. Нашият сънародник заедно с колегата си от Креди сюис Ерик Бътлър е подсъдим за финансови измами на Уолстрийт за над 1 млрд. долара.
Светилото Брафман се е специализирал в защитата на знаменитости и е отървал кожата на не една от тях. Достатъчно е да отбележим само Майкъл Джексън и най-известния рапър в света Пъф Деди. Кралят на попа бе обвинен в сексуално посегателство над малолетен и в други престъпления през януари 2005 година. Ако беше признат за виновен, той можеше да попадне в затвора за 20 години. Но нае екип от опитни адвокати, сред които и Бен Брафман, благодарение на които Джако бе оправдан по всички десет обвинения срещу него.
Адвокатът на Цолов влезе в светлината на прожекторите и покрай хип-хоп иконата Пъф Деди. На 27 декември 1999 г. стана престрелка в нощен клуб, в който се намираха той и приятелката му Дженифър Лопес. След полицейска проверка в автомобила на Деди бе намерено огнестрелно оръжие и в продължение на няколко години Деди (познат по онова време като Шон Комбс) бе въвлечен в непрестанни съдебни преследвания по обвинение за незаконно носене на оръжие. В крайна сметка се размина със затвора.
Една от последните успешни изяви на видния юрист бе като адвокат на бижутера на звездите Яков (Джейкъб) Арабов. Ювелирът, без чиито накити не минават нито Мадона, нито звезди като Елтън Джон, Боно, Шарън Стоун и още цяла дузина от техния ранг, бе арестуван през 2006 г. и бе обвинен за участие в схема за пране на пари от кокаин за около 270 млн. долара. В крайна сметка благодарение на сделка на Брафман с прокуратурата Арабов бе осъден едва на 30 месеца затвор, вместо да получи предвидените за подобни случаи 20 години.
Нищо чудно и българският брокер Цолов, когото заплашват 25 години затвор и 5 млн. долара глоба, да мине по тънката лайсна, след като прочутия юрист пое неговата защита. Двамата бивши служители на Креди Сюис Груп - Цолов и Бътлър, нашумяха през септември миналата година, когато бяха обвинени за измами с облигации и за финансов заговор.
Процесът срещу брокерите трябваше да стартира в Ню Йорк на 27 април, но неочаквано съдебното заседание бе отложено за 29 юни, съобщи Патриша Хъртейдо, съдебен репортер на американската информационна агенция Блумбърг. Трийсет и пет годишният българин вероятно няма да стигне до съдебен процес, е заявил адвокатът му Брафман пред областния съдия Джак Уейнстейн по време на изслушването по делото в нюйоркския квартал Бруклин на 22 април. Очевидно обвиняемият Цолов се опитва да постигне съдебно споразумение с обвинението. Защитникът казал пред съдията: Очаквам в този случай да се намери разрешение, пише в стенограмата от изслушването в съда.
Според обвинителния акт от началото на септември миналата година двамата ексброкери са заблудили клиентите си, че продаваните от тях ценни книжа са гарантирани от федералните власти със студентски заеми. Вместо това измамниците обаче пробутвали на инвеститорите облигации, свързани с високорискови ипотеки на стойност над 1 млрд. долара, обяви американската Комисия за ценните книжа и фондови борси (US-SEC). Двамата уверявали клиентите, че тази инвестиция е по-сигурна, отколкото да вложат парите си в банков депозит. Първоначално брокерите бяха обвинени в измама с ценни книжа и конспирация.
На 1 април тази година властите внесоха ново обвинение - за измама чрез средствата за електронна комуникация, базирано на имейлите, които двамата изпращали. Брокерите пледираха, че са невинни, когато на 1 април се явиха пред бруклинския съдия Рамон Рейес. Помощник-прокурорът Грег Андрес, който води делото, отказа коментар за Цолов, след като съдът отложи гледането му за края на юни. Междувременно, докато валят обвиненията от различни инвеститори, набутани с милиони от хитрите брокери, някои от ужилените компании, базирани в Швейцария, поискаха да съдят самата банка Креди сюис. Те заявиха, че не може такива крупни измами да са ставали зад гърба на ръководството на финансовата институция. Банката обаче успя да сключи извънсъдебно споразумение с прокуратурата в Ню Йорк, според което трябва да изплати около 512 млн. долара на ощетените, за да не се стига до съд.
Когато пое защитата на Цолов, Брафман заяви пред медиите, че това за него е предизвикателство, тъй като това е безпрецедентен случай в практиката му. В началото на разследването по крупните финансови машинации на брокерите Уолстрийт джърнъл писа, че това е първият по рода си случай на измами с този вид облигации. Защитата твърди, че клиентите на Цолов и Бътлър много добре са знаели в какво влагат парите си, така че не може да се смятат за измамени.
Остава да видим дали сега адвокатът на звездите Брафман ще отърве от решетките нашенеца, както отърва Майкъл Джексън, Пъф Деди и други знаменитости. И на каква цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във